El Consell de Ministres va aprovar els avantprojectes de llei sobre l'impost digital i a les transaccions financeres i un altre en matèria de lluita contra el frau fiscal que transposa la directiva antielusió, amb els quals espera obtenir una recaptació conjunta de 2.900 milions d'euros. Al final de la reunió del Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va destacar que dilluns passat el Govern va presentar el pla pressupostari i ahir, només quatre dies més tard, va començar a complir amb els compromisos que s'adquirien en aquest document i a demostrar la voluntat de l'Executiu d'avançar per la senda que s'ha marcat. «Es tracta d'una nova fiscalitat adaptada al segle XXI, amb un sistema tributari més equilibrat i solidari», va reiterar.

El nou impost sobre determinats serveis digitals gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals de, almenys, 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions. El nou tribut gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari.

Pel que fa als 1.200 milions d'euros que preveu recaptar el Govern amb aquest nou impost, Montero va defensar que la xifra està basada en «càlculs prudents» per assegurar que la recaptació que es planteja es correspondrà amb la realitat. A més, va incidir que és una estimació «adequada» i va recordar que l'últim Pla d'Estabilitat del Govern de Mariano Rajoy calculava una recaptació per al 2019 de 1.500 milions d'euros per aquesta taxa, una xifra que va explicar que l'actual Executiu ha «baixat considerablement».

Per la seva banda, l'Impost sobre les Transaccions Financeres consisteix en gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer i inclourà les operacions intradia. Només se sotmetran a la tributació del 0,2% les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros.