Els negociadors pel Brexit de la Unió Europea i Regne Unit van comparèixer ahir en diferents mitjans amb declaracions conciliadores sobre el principal punt de fricció per resoldre el «divorci» entre Londres i Brussel·les: la frontera irlandesa.

La idea de Londres passa per concedir una extensió temporal del període de transició si la UE cedeix en les seves pretensions d'imposar l'anomenat backstop, una «pòlissa d'assegurances» o un acord de mínims comercials amb l'illa d'Irlanda si fracassen les negociacions entre Londres i Brussel·les.

El ministre del Regne Unit per la sortida del país de la UE, Dominic Raab, va mostrar-se obert a la idea d'una extensió sobre el període d'aplicació del Brexit, mentre que el negociador de la UE, Michel Barnier, va declarar que el mínim regulador comercial, el backstop que la UE vol imposar no s'assembla gens al concepte tradicional de frontera. Si bé ambdues parts coincideixen que una «frontera dura» entre Irlanda del Nord i Irlanda seria una mala solució, hi ha discrepàncies a l'hora de trobar una solució.

França manté la seva línia dura contrària a la idea d'aplicar mesures temporals i exigeix una resposta definitiva de Londres.