A les 17.45 hores van començar a baixar pel pou de rescat de Julen els efectius de la Brigada de Salvament Miner desplaçats des d'Astúries fins a Totalán. Aquesta hora va marcar l'inici dels treballs d'excavació, que en les primeres dotze hores van complir les previsions, retallant un metre i mig dels quatre metres que han d'excavar a mà per connectar amb el pou on està Julen.

La complexitat del treball és notable i amb molts riscos, ja que l'extrema duresa del terreny obliga a avançar a un metre cada vuit hores, assegurant la galeria constantment. Per això han hagut de disposar de material especial portat des d'Alemanya.

De fet, a última hora de la nit d'ahir s'aconseguia el primer metre excavat, aconseguint avançar 50 centímetres en aquesta matinada, un avanç prometedor, però que no amaga els problemes que està donant el terreny pels mateixos problemes de duresa de la roca que van sorgir en perforar el túnel vertical. De fet, han hagut de realitzar microvoladuras en dues ocasions, amb l'assessorament d'experts en explosius de la Guàrdia Civil que estan desplaçats a Totalán.

Els efectius de la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa hauran de cavar manualment uns quatre metres en horitzontal però amb una inclinació, a 72 de profunditat, per arribar fins al pou on es troba el nen.

Aquests especialistes, considerats un cos d'elit, cavessin la galeria horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establerta, amb pales i martells pneumàtics d'aire comprimit. Iran amb màscares, detectors d'oxigen i estaran en contacte amb l'operatiu via telefònica.