Un any abans que el periodista Jamal Khashoggi fos assassinat, el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, va dir a un assessor que faria servir «una bala» contra el periodista si no tornava al país i posava fi a les seves crítiques contra el Govern, segons va informar el diari nord-americà The New York Times. Els comentaris de Bin Salman a un assessor el 2017 es van fer molt abans que Khashoggi fos assassinat l'octubre del 2018 al consolat saudita d'Istanbul, segons el diari, que cita funcionaris actuals i anteriors tant nord-americans com estrangers. Segons The New York Times, els comentaris van ser interceptats per les agències d'Intel·ligència dels Estats Units.

Els analistes d'Intel·ligència nord-americans han interpretat el comentari de «la bala» de manera metafòrica, fet pel qual el príncep hereu no hauria de referir-se necessàriament a disparar contra Khashoggi. No obstant això, sí pensen que Bin Salman va mostrar la intenció que el periodista fos assassinat si no tornava al regne, segons va assenyalar el diari.

Riad va insistir reiterades vegades que el príncep hereu no ha estat involucrat en l'assassinat del periodista saudita. Hores abans, la relatora de les Nacions Unides que encapçala les investigacions sobre l'assassinat de Khashoggi, Agnes Callamard, va assenyalar que el periodista saudita va ser «víctima d'un assassinat brutal i premeditat, planificat i perpetrat per funcionaris de l'Aràbia Saudita».

En un comunicat divulgat després de la seva visita a Turquia per conèixer sobre el terreny el màxim nombre de dades possible sobre el cas, Callamard va assegurar que «les proves que han estat recopilades» durant la seva missió «mostren de forma clara» aquest extrem.

Investigacions «necessàries»

La relatora de l'ONU, que presentarà el seu informe al juny davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides, va destacar que les investigacions del seu equip són «un pas necessari, entre d'altres, per revelar la veritat».