El Parlament del Regne Unit va arrabassar a Theresa May el control del procés del Brexit. A darrera hora d'ahir, per 329 vots a favor i 302 en contra, va ser aprovada una moció conjunta, presentada per diputats conservadors i laboristes, que dóna via lliure als diputats perquè comencin a debatre a partir de demà alternatives al pla fallit del Brexit de la primera ministra.

La moció va sortir endavant amb el suport de tres secretaris d'estat que van dimitir dels seus càrrecs per votar en contra de May.

Així, la Cambra va donar un cop mortal a la primera ministra en aprovar el procés conegut com a «votacions indicatives», un mecanisme pel qual els diputats poden expressar la seva opinió sobre les diferents alternatives al pla de May. Totes les possibilitats es posarien llavors sobre la taula, des de la revocació de l'article 50 del Tractat de Lisboa (és a dir, abandonar la idea del Brexit i tornar a la casella de sortida) fins a impulsar una sortida més suau de la UE que mantingués el Regne Unit dins de la unió duanera, passant per la celebració d'un segon referèndum. El Govern havia donat instruccions als seus diputats perquè votessin en contra de la proposta, però més per una raó estratègica i constitucional que per frenar la idea que el Parlament es faci amb el control del procés.

Hores abans, la primera ministra britànica havia admés que no compta amb el suport necessari per a sotmetre el seu acord per al Brexit a una tercera votació a la Cambra dels Comuns, si bé va deixar clar que seguirà discutint amb els parlamentaris per aconseguir el seu suport. «Segueixo creient que el camí correcte a seguir és que el Regne Unit deixi la UE tan aviat com sigui possible amb un acord, potser el 22 de maig», va assenyalar davant el Parlament. «Però amb gran dolor he arribat a la conclusió que tal com estan les coses encara no hi ha suport suficient a la Cambra per tornar a sotmetre l'acord a una tercera votació significativa», va afegir.

Malgrat això, va assegurar que encara confia en aconseguir el suport necessari, després que la setmana passada els líders dels estats membres de la UE accedissin a ajornar el Brexit fins al 22 de maig si el Parlament britànic avala l'Acord de retirada. Si això no passa, el país té fins al 12 d'abril per proposar una alternativa o abandonar el bloc sense acord. En aquest sentit, va explicar que seguirà «discutint amb els diputats a aquesta Cambra» i que confia a ser «capaç de tornar amb una votació a aquesta Cambra que ens permeti garantir el Brexit».

Per altra banda, la Comissió Europea va assegurar que té a punt totes les mesures de contingència dissenyades per mitigar els danys més greus d'un Brexit sense acord, un escenari que al bloc veuen cada vegada «més probable», tot i la pròrroga que els Vint-i-set van concedir a Londres la setmana passada per retardar el divorci del 29 de març fins al 12 d'abril.

El risc d'un Brexit caòtic «està augmentant», segons fonts comunitàries, que van recordar que la UE compta amb 19 plans de contingència per a limitar les conseqüències immediates a àrees clau com els transports o la pesca, passant pels serveis financers o la cobertura sanitària.

Queden encara sense resoldre dos d'aquests plans, entre ells el que està destinat a eximir del requisit de visat els britànics que vulguin passar estades de curta durada (menys de 90 dies) a territori comunitari.