El president del PP, Pablo Casado, va proposar donar prevalença a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sobre les policies autonòmiques i locals per evitar enfrontaments com els que es van produir durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya. Casado va defensar que el monopoli de la seguretat correspon a l'Estat i que cal defensar aquesta jerarquia en contraposició a allò que, segons va dir, està negociant actualment el Govern amb mesures com la retirada de la Guàrdia Civil de Navarra. El líder del PP va insistir en la necessitat de reforçar el paper de coordinació tant de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil amb les «excel·lents» policies autonòmiques i locals.

Fonts de la direcció del PP van explicar que per donar prevalença a les forces i cossos de seguretat de l'Estat no es requereix una reforma legislativa, perquè ja està recollida a les normatives actuals sobre seguretat ciutadana. De fet, van assegurar que la mesura és una obligació, ja que es tracta «simplement» de complir allò que estableix la Constitució. «Ningú vol centralitzar l'Estat», sinó aplicar una certa capacitat d'harmonització de competències a nivell estatal.

El reforçament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil és una de les mesures que Casado pretén dur a terme dins la seva reforma política per «salvaguardar l'edifici de la Constitució». Entre elles està també la moratòria per a les competències quan les administracions autonòmiques mostrin «desistiment de funcions o deslleialtat».

Amb aquest objectiu, el PP aposta per donar poder de supervisió a les delegacions i subdelegacions del Govern perquè avaluïn com s'exerceixen les competències autonòmiques. Casado té clar que «no es poden transferir més competències» a les autonomies perquè «Espanya no es pot centrifugar més» i va apostar per «blindar» les competències estatals més que tornar les autonòmiques a l'Estat.

La crítica del PSOE

Per part seva, el secretari d'organització del PSOE, José Luís Ábalos, va avisar que la proposta del líder del PP va «en contra del que estableix la Constitució» sobre l'estructura autonòmica de l'Estat. «El fonament de la proposta és revertir el model d'organització territorial de l'Estat que consagra el títol vuitè», va dir Ábalos, tot afegint que la mesura pretén «recentralitzar» i «anar cap enrere».

Paral·lelament, el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va assegurar que la proposta de Casado denota «molt poca alçada d'Estat». Segons Echenique «fa vergonya que la dreta estigui intentant utilitzar el conflicte territorial per enfrontar les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat». «Els nostres agents tenen problemes de precarietat, de baixos salaris i d'equips per dur a terme la seva activitat, i en comptes de veure les condicions laborals dels agents, la dreta vol enfrontar les policies autonòmiques amb les estatals», va assegurar.

Per altra banda, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, serà la candidata número 1 del seu partit per a les eleccions europees del 26 de maig, segons va avançar el líder del PP. Casado va destacar que Montserrat és algú que té molt clar «allò que cal fer per invertir el relat i la propaganda de les fake news sobre Catalunya» a Europa i sobre «aquest disbarat» que segons la seva opinió és el procés independentista.