L'informe definitiu de l'autòpsia realitzada a Julen, el nen de dos anys que va ser trobat sense vida 13 dies després de caure en un pou a Totalán (Màlaga), assenyala que el petit va morir per la caiguda dins el forat. A més, els forenses descarten que en la defunció incidís l'acció de la piqueta utilitzada en les tasques de rescat. Julen va caure el diumenge 13 de gener en un pou de només 25 centímetres de diàmetre i d'una mica més de 70 metres de profunditat. El seu cos va ser trobat a la matinada del dissabte 26 de gener pels equips de rescat que el buscaven des del moment del succés.

Els forenses estableixen en el seu informe, de 25 pàgines, que la mort del petit es va produir cap a tres quarts d'una del matí, «pocs minuts» després de la precipitació, i apunten que la causa de la defunció va ser per traumatisme cranioencefàlic i raquimedular, ja que tenia dues fractures, una a la zona occipital i una altra a la regió temporal esquerra.

A més, els especialistes apunten que no es va tractar d'una caiguda lliure, sinó frenada per la força de fregament de la roba, i argumenten en el seu informe el per què descarten que la piqueta utilitzada en el rescat causés la mort -com apunta un informe de la defensa de l'amo de la finca, investigat en aquesta causa-, tot assenyalant, entre altres motius, que aquest objecte es va començar a fer servir gairebé quatre hores després de la mort.

Anàlisi de les fractures

A més d'aquest motiu fonamental, els quatre experts que signen l'informe són taxatius i asseguren que no va ser cap altre objecte aliè al pou, com la piqueta, la que va produir les lesions que presentava, perquè no han observat fractures al plànol superior de la volta cranial.

Pel que fa a la fractura a la zona esquerra, indiquen que el cap del petit no tenia inclinació com perquè la piqueta hi impactés, a més que tampoc l'enfonsament no és molt pronunciat; fet pel qual creuen més factible que aquesta lesió lateral es produís per una sortida de les parets del pou.

La defensa de l'amo de la finca analitzarà l'informe definitiu de l'autòpsia per decidir la propera actuació que consideren necessari realitzar; encara que van insistir en la innocència del seu client.