Almenys 189 persones van ser detingudes ahir a París en relació amb les protestes dels Armilles Grogues, que van tornar a ocupar la capital en l'Ultimàtum 2, la primera edició del qual va generar greus disturbis. Els primers arrestos es van realitzar per possessió de material prohibit i es van produir en els controls de seguretat. No obstant això, més tard hi va haver disturbis que la policia va atribuir a «grups violents» i es va confirmar la utilització pels agents de gas lacrimogen i de les polèmiques pilotes d'acer recobertes de goma. Un dels punts amb més tensió va ser la plaça de la República.

Quant als assistents, el Ministeri d'Interior va informar de 9.600 manifestants a tot França a les dues de la tarda, dels quals 6.700 van correspondre a París. A la mateixa hora hi havia dissabte passat 7.500 manifestants a tot França i 1.300 d'ells estaven a París. A primera hora de la tarda es va confirmar que s'havien portat a terme 17.500 controls preventius per evitar que les protestes derivessin el actes violents

El primer Ultimàtum dels Armilles Grogues va tenir lloc el passat 16 de març, quan es van produir importants disturbis principalment a la regió dels Camps Elisis, on van saquejar i cremar l'històric restaurant Fouquet. Des d'aquell dia les autoritats han prohibit parcialment les marxes, però els Armilles Grogues han decidit mantenir el mateix nivell de mobilització.

Les autoritats van alertar del risc de disturbis durant aquest Acte XXIII dels Armilles Grogues i divendres el ministre d'Interior, Christophe Castaner, va informar del desplegament de 60.000 policies i gendarmes a tot el país. A més, la policia va instar els Armilles Grogues a diferenciar-se clarament dels «grups violents».

Un dels líders del moviment, Jérôme Rodrigues, va lamentar per «desgraciat» l'incendi de dilluns que va devastar la coberta de la Catedral de Notre-Dame de París, però va advertir que no ha de servir per distreure l'atenció del debat polític . «És una estratègia del Govern per vendre'ns millor el seu programa electoral, que acabem de denunciar durant la manifestació», va afirmar.

A París van ser dues les marxes que van ser autoritzades, mentre que les autoritats van prohibir diversos recorreguts més. També es van prohibir manifestacions a Lió, Bordeus -om la Policia va blindar el centre de la ciutat- o Tolosa, on precisament es van produir moments de tensió i la policia va utilitzar gas lacrimogen per dispersar la protesta.

Les mobilitzacions dels Armilles Grogues van començar al novembre per protestar contra la pujada dels impostos al dièsel i al desembre van aconseguir el seu punt àlgid amb les protestes contra la repressió de les manifestacions fins al punt que el president, Emmanuel Macron, va anunciar un paquet de mesures econòmiques per millorar les condicions de vida de la classe mitjana i treballadora.

Extremar la protesta

A través de les xarxes socials s'havien llançat consignes d'extremar la protesta, que en aquesta ocasió es va presentar com un «ultimàtum» al Govern, en vigílies que Macron anunciï dijousles mesures que pensa adoptar per respondre a aquest descontentament. El Govern va blindar alguns barris de la capital, com els Camps Elisis o l'entorn de la catedral de Notre-Dame.