Els mestres que imparteixin nocions d'educació sexual a Polònia podrien haver d'afrontar fins a cinc anys de presó si tira endavant un projecte de llei sobre pedofília, que compta amb el suport del partit governant polonès, Llei i Justícia, amb majoria absoluta al Parlament. La norma, que ja es debat a la cambra baixa, estableix en el seu enunciat que pretén evitar que «es promogui la pedofília» a les escoles poloneses i que els alumnes «siguin encoratjats a ser sexualment actius».

Aquest projecte de llei respon a una iniciativa popular impulsada per la fundació catòlica Aturem la pedofília, i busca evitar l'apologia de la pedofília en proposar pena de presó, entre d'altres, als educadors que promoguin comportaments pedòfils entre menors de 18 anys. La legislació polonesa situa en 15 anys l'edat de consentiment sexual.

Ahir es va organitzar a Poznan una manifestació per demanar que no es criminalitzi l'educació sexual als centres d'ensenyament polonesos. «Volem educar, no adoctrinar», era el lema dels manifestants. Aquesta va ser la primera concentració contra el Govern polonès del partit Llei i Justícia després de les eleccions de diumenge passat, on la formació nacionalista-conservadora va revalidar la majoria absoluta.

Per a la Societat Polonesa de Sexologia, «encara que el terme 'educació sexual' no s'esmenta explícitament en el projecte de llei, l'objectiu principal de la norma serà precisament la penalització de l'educació sexual», ja que els autors del projecte ho justifiquen al·legant que «proporcionarà protecció legal als nens i joves».