A menys de deu dies que es compleixi el termini que ha donat el Govern per exhumar al dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, ahir es va aclarir més la viabilitat dels plans de l'Executiu: en el mateix dia els van avalar el Constitucional, Estrasburg i el jutge José Yusti. De tots els intents de la família Franco i de la Fundació Francisco Franco per retardar el màxim possible l'exhumació, només queda viu un: un últim recurs davant el Suprem amb petició de suspendre de manera cautelaríssima l'exhumació.

Però el Suprem ja ha fallat en diverses ocasions i ho ha fet sempre de forma rotunda en contra dels interessos de la família, de la Fundació i de l'Abadia del Valle de los Caídos, amb el que són remotes les possibilitats que ara ho faci en sentit contrari. Tan remotes com ho eren les que el Tribunal Constitucional accedís a la pretensió dels néts del dictador de frenar l'exhumació fins a la resolució del seu recurs per una suposada vulneració dels drets fonamentals.

El tribunal de garanties ni tan sols ha admès el recurs davant de la «manifesta inexistència de vulneració dels drets fonamentals al·legats», el que fa «innecessari un pronunciament exprés sobre la mesura cautelaríssima» sol·licitada.

Més complicada encara era la via Estrasburg oberta per la Fundació Nacional Francisco Franco. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) s'ha negat a paralitzar l'exhumació i ha recordat als demandants que tenen opció de presentar una queixa si consideren que s'han violat els seus drets humans.

L'altre front que es va tancar ahir ha estat el del jutge Yusti, titular del Jutjat Contenciós-Administratiu 3 de Madrid, que tenia des de fa mesos suspesa la llicència que va donar l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per a les obres necessàries per al desenterrament. A Yusti no li quedaven més opcions després que el Suprem sentenciés el 30 de setembre que no cal llicència d'obres.