L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) té actualment 359 menors tutelats en algun dels 30 centres propis o concertats que donen atenció residencial a infants i joves amb mesures de protecció, entre els quals hi ha constància de 16 casos d'explotació sexual infantil. Aquests 16 casos són tant de menors que han arribat a la tutela de l'IMAS per haver estat víctimes d'explotació sexual com de menors ja tutelats per la institució que haurien patit l'explotació, segons va confirmar la institució arran de el cas de violació grupal d' una menor al seu càrrec.

Les víctimes de les que es té constància són 15 noies i un noi, dels quals 2 han estat traslladats i actualment resideixen a centres d'acollida de la Península, mentre que els altres 14 es troben entre els 278 adolescents tutelats per centres de l'IMAS. En tots aquests casos «s'ha actuat seguint el protocol de l'IMAS i s'ha informat en tot moment a les forces i cossos de seguretat de l'Estat», va detallar la institució insular en un comunicat.

El president de l'IMAS, Javier de Juan, va assegurar en declaracions al programa Els dematins d'IB3 Televisió que es constituirà una comissió on l'entitat compartirà informació i intentarà coordinar amb les forces de seguretat la seva actuació contra aquesta «xacra social».

Sobre el cas de la menor denunciant d'una violació grupal la nit de Nadal a Palma, De Juan va explicar que la víctima resideix en un centre d'acollida i un dels menors detinguts al centre per a menors amb mesures judicials del Pinaret (que gestiona el Govern), però els altres sis menors investigats no.

El president de l'IMAS va assenyalar que en aquest cas els tècnics estan estudiant el trasllat de la menor a la Península, una mesura que s'adopta «com a actuació extrema» quan cal «protegir una víctima, treure-la d'un entorn que pot ser molt hostil per a ella, que no és favorable» i amb l'objectiu de «protegir-la el màxim possible».

Detenció de vuit persones

Cal recordar que la Policia Nacional va detenir la setmana passada vuit persones, un adult de 19 anys, una noia i sis nois d'entre 14 i 17 anys, en relació amb la violació en grup d'una adolescent de 13 anys a Palma durant la nit de Nadal. A més d'aquesta agressió, els investigadors estan estudiant possibles indicis de pràctiques organitzades de prostitució de menors tutelats.