El Govern va advertir que respondrà «amb contundència» davant el pin parental o qualsevol actuació que vulneri els drets dels menors i va anunciar que recorrerà per la via administrativa o judicial les mesures que en aquest sentit adoptin PP, Vox i Ciutadans on governin. Ho va dir la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, després de la reunió de Consell de Ministres, on es va decidir enviar un requeriment al Govern de Múrcia perquè retiri el pin parental inclòs en les instruccions d'aquest curs (publicades a l'agost) i que estableix que els pares han de donar la seva autorització prèvia i expressa davant activitats impartides per persones alienes al centre.

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, i la d'Igualtat, Irene Montero, van expressar el seu rebuig al pin parental -una exigència de Vox en la negociació dels pressupostos autonòmics-, que van qualificar de «censura educativa». «Vulnera el dret fonamental dels nens a ser educats. És un instrument de censura educativa que no podem tolerar a les nostres escoles», va emfatitzar Celaá.

Per la seva banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va anunciar que sol·licitarà la seva compareixença a la Comissió de seguiment del Pacte d'Estat contra la violència masclista en considerar que el pin parental suposa «una clara ruptura» del mateix, ja que inclou l'educació «afectiva-sexual». «Els fills i filles de pares i mares masclistes tenen el mateix dret a ser educats en valors igualitaris, en llibertat i en feminisme, d'estimar a qui vulguin i quan vulguin», va manifestar Montero.

Proposta de Vox

La norma de Múrcia respon a la proposta electoral de Vox perquè «els pares tinguin llibertat per escollir l'educació dels seus fills i es necessiti el seu consentiment exprés per a qualsevol activitat amb continguts de valors ètics, socials, cívics morals o sexuals». Va ser una de les exigències de Vox en els acords de govern amb PP i Ciutadans a Múrcia, on dijous a la nit les tres formacions van arribar un acord sobre els pressupostos mantenint l'actual pin parental establert a principis de curs en una instrucció educativa i, per tant, amb menys exigències que el proposat pel partit d'Abascal.

El portaveu de Vox al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, va insistir que el pin parental serà necessari als centres de Múrcia i Andalusia per a activitats de caràcter afectiu-sexual, diversitat sexual i models de família i que «no és més que un instrument per donar als pares llibertat d'elegir».

El cas de Múrcia

Des del PP, el seu secretari general, Teodoro García Egea, va afirmar que aquesta mesura ja funciona a Múrcia des de fa mesos i va defensar la llibertat dels pares per triar l'educació que reben els seus fills. El president del PP, Pablo Casado, va carregar contra el Govern de coalició pel seu rebuig al pin parental i va criticar les declaracions de la ministra d'Educació en defensar que «els fills no pertanyen als pares». «Els meus fills són meus i no de l'Estat, i lluitaré perquè aquest govern radical i sectari no imposi als pares com hem d'educar els nostres nens. Treguin les seves mans de les nostres famílies», va escriure el líder del PP a Twitter.

Enmig de la polèmica, el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, va negar que hagin pactat aquest tema a Múrcia o a qualsevol altra comunitat on governa amb PP i el suport de Vox. «Sempre hem votat en contra quan s'ha plantejat. És un missatge erroni perquè no acceptem aquest concepte», va assegurar Bal, tot explicant que l'acord al qual han arribat a Múrcia amb Vox o a Andalusia és que en matèria d'ensenyament s'han de complir «els principis constitucionals pel que fa a l'educació i els drets dels infants i dels pares».