La vicepresidenta de Govern, Carmen Calvo, va defensar la necessitat de reformar el Codi Penal i revisar l'actual tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició per «compassar comportaments democràtics, assumits a la vida quotidiana d'Espanya, a tipus penals» que s'ajustin millor al dret comparat europeu. «Hi ha tipus penals que són anteriors a la Constitució, es compassen malament amb esdeveniments mai estimats. Nosaltres com a partit polític sempre hem tingut en la nostra acció de govern i dins dels projectes de reforma legislativa que farem la modificació del Codi Penal, simplement perquè pensem que cal compassar comportaments democràtics, assumits en la vida quotidiana d'Espanya, a tipus penals que en alguna sentència europea com l'alemanya ens van advertir que sonaven estranys», va defensar.

Calvo es referia així a la decisió de la justícia alemanya que va rebutjar entregar a Espanya l'expresident català Carles Puigdemont tal com reclamava el jutge Pablo Llarena. La vicepresidenta també va recordar que el Govern de Sánchez sorgit de la moció de censura, a través de l'Advocacia de l'Estat, ja va advertir en el procés judicial que va jutjar als líders del Procés, «el que després va resultar ser a la sentència del14 d'octubre, que hi havia tipus penals que s'acompassaven poc amb algunes situacions d'aquest país», en al·lusió al fet que la primera sentència del Procés va condemnar els dirigents independentistes per sedició i no per rebel·lió com demanava la Fiscalia.

La número dos de l'Executiu va desvincular la revisió de el Codi Penal de la taula de diàleg polític per a una solució a Catalunya que el PSOE va pactar amb ERC en l'acord d'investidura i que està pendent de l'entrevista entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, per constituir-se. «Del Codi Penal i de la seva reforma Sánchez no parlarà amb cap president de les comunitats autònomes. No forma part d'aquest escenari», va assegurar.

Page demana claredat

Paral·lelament, el president de la Junta de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García Page, va demanar claredat a l'hora d'emprendre la reforma del Codi Penal i revisar l'actual tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició perquè no hi hagi dubtes que el que va succeir l'1 d'octubre «va ser un greu atemptat contra l'ordre constitucional i els espanyols».

«No vaig deduir de les paraules del president de Govern que es vulgui reduir les penes d'aquests delictes, pot passar el contrari, el que és important és que s'aclareixi perquè no hi hagi dubtes que el que va passar a Catalunya va ser un greu atemptat contra l'ordre constitucional i tots els espanyols», va reiterar.

Per part seva, el secretari general de PP, Teodoro García Egea, va assegurar que la reforma del Codi Penal que vol fer l'Executiu per revisar l'actual tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició busca «aministiar» els líders independentistes «condemnats per intentar un cop d'Estat», entre ells l'exvicepresident català Oriol Junqueras. Segons va afegir, aquesta «reforma Junqueras» persegueix tornar-li el seu escó i aconseguir el suport d'ERC al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2020. «Junqueras va demanar mesures de gràcia a través de la premsa recentment en una entrevista si Sánchez vol Pressupostos i Sánchez ha reaccionat immediatament», va assegurar García Egea.

Vox no vol més «excuses»

En aquest sentit, Vox va reptar el Govern a deixar-se d'esgrimir «excuses» per justificar la seva intenció de reformar el delicte de sedició quan, des del seu punt de vista, aquesta iniciativa no és més un pagament de «factures» als «colpistes» d'ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura.

La consellera de Presidència i portaveu de Govern català, Meritxell Budó, va admetre que veuen amb «escepticisme» la proposta de l'Executiu central perquè «difícilment» tindria el suport del Congrés. Budó va reiterar que la «fi de la repressió i l'autodeterminació» de Catalunya són aspectes que han d'estar en la interlocució amb el Govern.