La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reivindicar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos el seu model de cooperació internacional i va evocar la seva actuació a la crisi de l'euro. «Diuen que sóc molt dolenta perquè estableixo condicions molt dures, però Portugal, Irlanda, Grècia... estan ara en posicions més competitives». Merkel va atribuir aquesta millora a «la duresa» de les seves condicions i també a «la disposició a ajudar» d'Alemanya i els països més rics de l'euro. No va arribar a esmentar a Espanya, que va rebre un rescat bancari, però no total com altres estats.

La cancellera va apostar perquè continuï la integració europea i va posar com a exemple avançar en la unió bancària «perquè la nostra moneda segueixi creixent», però sense esmentar expressament la creació d'un fons europeu de dipòsits. Merkel va donar per superada la crisi de l'euro i va destacar que el repte d'aquesta fase de la història és la lluita contra el canvi climàtic, que va qualificar de «qüestió de supervivència». Va fer una crida davant l'auditori del Fòrum Econòmic Mundial perquè «hi hagi diàleg» entre els que alerten del canvi climàtic i els que el neguen. «Al segle XXI ningú es pot negar a parlar amb ningú», va afirmar.

La cancellera alemanya va defensar l'autonomia que ha de tenir la Unió Europea en les seves relacions econòmiques amb la Xina, independentment del que facin els Estats Units i la seva capacitat per prendre decisions diferents a les nord-americanes. Merkel va considerar que Europa ha de tenir el seu propi camí i, encara que mantingui la seva «estreta» relació amb els Estats Units, país amb el qual comparteix valors socials i culturals, a nivell econòmic ha de poder prendre «decisions diferents». En ple conflicte digital entre els Estats Units i la Xina per Huawei i la tecnologia 5G, Merkel va admetre que els europeus es troben en una situació complexa, perquè els Estats Units, com a potència, estableixen de facto marcs normatius.