La propagació del virus de Wuhan amenaça de convertir-se en un greu problema per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Des del comitè organitzador, el màxim responsable dels Jocs, Tashiro Muto, va mostrar la seva preocupació en una reunió a menys de sis mesos de l'esdeveniment. «Estic seriosament preocupat, espero que això es resolgui com més aviat millor», va afirmar. El virus també inquieta els membres del Govern japonès, inclòs el primer ministre, Shino Abe, qui planteja «treballar dur per minimitzar l'impacte del brot».

Ja són 33 els contagiats pel virus al Japó, quelcom que ha provocat que diferents competicions classificatòries, com les de bàdminton o boxa, s'hagin posposat a causa de la malaltia. Paral·lelament, a la Xina s'han suspès competicions nacionals i internacionals, com els Mundials d'Atletisme de Nankín del mes de març, mentre que el Gran Premi de Fórmula 1 de l'abril penja d'un fil.

D'altra banda, més de 7.000 persones entre passatgers i tripulació es troben retingudes en dos creuers al port de Hong Kong i al port japonès de Yokohama. La quarantena afecta el World Dream i el Diamond Princess. Així, el Ministeri de Salut del Japó va anunciar la detecció d'almenys 10 contagis entre els 3.700 passatgers del creuer, que ha estat declarat en quarantena quan estava previst el seu desembarcament a Yokohama (sud de Tòquio) després de passar per Hong Kong.

Temen més infectats

Les autoritats nipones van informar sobre els resultats d'una primera ronda de tests mèdics realitzats a 31 dels aproximadament 3.700 passatgers i 1.000 tripulants del vaixell, de manera que es tem que el nombre total de contagis sigui més elevat. Els deu passatgers contagiats han estat hospitalitzats i cap d'ells té símptomes greus.

El creuer Diamond Princess va ancorar a prop del port de Yokohama dilluns, quan les autoritats nipones van denegar el seu desembarcament i van ordenar posar-lo en quarantena després de confirmar que un dels passatgers estava contagiat. Es tractava d'un home d'uns 80 anys originari de Hong Kong, qui va desembarcar la setmana passada en aquest territori autònom xinès, una de les parades d'aquest creuer.

Paral·lelament, unes 3.600 persones es troben retingudes en un creuer a Hong Kong per ser sotmeses a proves mèdiques després que tres passatgers xinesos que havien viatjat anteriorment en aquesta embarcació fossin confirmats com a portadors del virus de Wuhan. En aquest sentit, Hong Kong requerirà que tots els viatgers que entrin al territori des de la part continental de la Xina se sotmetin a quarantena obligatòria durant 14 dies per frenar la propagació del virus, segons va anunciar la cap de Govern del territori, Carrie Lam.

L'OMS insta a evitar el pànic

Per part seva, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer una crida a evitar que el pànic s'estengui pel brot del virus de Wuhan i va demanar 600 milions d'euros per finançar el seu pla de lluita, que inclou ajudar els països menys preparats per afrontar el virus si aquest arriba als seus territoris. «No és el moment de propagar la por o el pànic, és moment de mirar cap endavant i actuar», va assegurar el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Metges de l'hospital de Wuhan, epicentre del virus, van informar del primer cas d'un nadó infectat només 30 hores després d'haver nascut. Segons van assenyalar, aquest cas podria confirmar la transmissió del virus a l'úter. La mare, que va donar a llum el passat 2 de febrer, també va donar positiu pel virus abans del part, va explicar l'hospital Union. El seu nadó és el cas registrat més jove infectat amb el virus, va pesar en néixer 3,25 quilos i es troba estable i sota observació.

En un nou esforç per aturar la crisi desfermada pel virus, que ha causat ja 490 morts a la Xina, l'executiu d'aquest país va anunciar que transformarà en clíniques diversos hotels i centres culturals i esportius per millorar la situació dels abarrotats hospitals a la província de Hubei.