El doctor xinès Li Wenliang, que va ser represaliat per advertir sobre el risc que podia suposar el virus de Wuhan, va morir en aquesta ciutat xinesa després de no poder superar la malaltia. En roda de premsa a Ginebra (Suïssa), el director executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, va confirmar la seva mort i va transmetre el seu condol. «Estem profundament tristos. Hem de celebrar la feina que va fer en la lluita contra el virus», va comentar.

Paral·lelament, un home xinès infectat s'enfronta càrrecs criminals per posar en perill la seguretat pública. L'home, de 47 anys, ha estat posat sota investigació policial per negar-se a cooperar amb els metges mentre buscava tractament i desobeir les mesures preventives en visitar llocs públics i assistir a activitats moltes vegades. Incomplir totes aquestes mesures preventives el va portar a la propagació del patogen infecciós a grups no específics de persones, sent aïllats centenars de contactes propers de l'home.

D'altra banda, les autoritats sanitàries de l'estat de Baviera van confirmar un nou cas a Alema­nya, la dona d'un home també infectat. D'aquesta manera, ja s'han registrat 13 contagis a territori alemany. Onze dels casos estan relacionats amb el proveïdor de peces d'automòbils Webasto, que té la seu al districte de Starnberg. La resta són dues persones que van sortir de la ciutat xinesa de Wuhan, origen del brot, durant el cap de setmana i que estan sent tractades a Frankfurt.

Wuhan, molt colpejada

La ciutat de Wuhan, focus del brot, lluita desesperadament per disposar de més recursos per combatre l'epidèmia, que afecta ja més de 28.000 persones a la Xina i que ha causat fins al moment 563 morts al país, segons les dades de la Comissió Nacional de Sanitat. Encara que tot el país està pràcticament paralitzat, en una mena de quarantena de facto i amb la respiració continguda, la situació a la ciutat de Wuhan -i per extensió a la regió de la que és capital, la província centre-oriental de Hubei- és la més complicada de totes.

Dels 3.964 casos nous registrats durant el passat dimecres a la Xina, gairebé 3.000 corresponen a Hubei, i més de la meitat d'ells a Wuhan, mentre que 70 de les 73 noves morts a tot el país es van registrar en aquesta província, 52 d'elles a la seva capital. Del total de 28.018 infectats en el conjunt de país asiàtic, gairebé 20.000 són a Hubei, i més de la meitat d'aquesta xifra a Wuhan -setena ciutat més poblada de la Xina, amb 11 milions d'habitants. I dels 563 morts, 549 van morir en aquesta regió, dels quals 414 ho van fer a la capital.

En tot cas, la Xina va reclamar a la resta de països del món, en particular a aquells que han restringit els viatges i el comerç, que actuïn amb responsabilitat i de forma racional, i s'apartin de mesures que contribueixen al pànic. «Alguns països han adoptat una sèrie de restriccions de viatges i comerç, incloent prohibir l'entrada a estrangers que hagin visitat la Xina en els últims catorze dies, negar l'ingrés de ciutadans xinesos amb passaports emesos a la província de Hubei, suspendre l'emissió de visats, cancel·lar vols, entre d'altres», va criticar l'ambaixador xinès davant l'ONU, Li Song.

Petició als governs

El diplomàtic va llançar aquesta crítica -que alhora era una petició als governs del món per evitar la precipitació i mantenir la calma- durant la sessió del Comitè Executiu de l'Organització Mundial de la Salut a Ginebra. Li va assegurar que el seu govern ha pres «les mesures més completes i estrictes possibles» per controlar la situació, el que «ha contribuït a contenir a temps l'expansió» de la nova malaltia. Tot i això, l'ambaixador va lamentar que altres països estiguin prenent mesures «que van en contra de les recomanacions de l'OMS», el que a més d'agreujar la por «està obstaculitzant la cooperació internacional per prevenir i controlar el brot».