Segueix-nos a les xarxes socials:

Els migrants poc qualificats o que no parlin anglès no podran romandre al Regne Unit

El Govern britànic no preveu rutes migratòries per als que arribin al país sense una oferta laboral o que aspirin a treballar com a autònoms Empreses de diversos sectors critiquen la política en témer que hi haurà escassetat de mà d'obra mentre Sturgeon la titlla de «devastadora» per a Escòcia

Els migrants poc qualificats o que no parlin anglès no podran romandre al Regne Unitreuters

El Govern del Regne Unit va revelar els detalls del seu sistema migratori per punts, que preveu que es condicionarà la concessió de visats de treball a estrangers poc qualificats o que no parlin anglès, una mesura que no afectarà els ciutadans de la Unió Europea que ja estan a territori britànic i han sol·licitat mantenir els seus drets. El Partit Conservador ja havia inclòs aquest nou sistema per punts en el seu programa previ a les eleccions legislatives de desembre. No en va, la reducció del flux migratori ha estat un dels arguments recurrents entre els que han defensat la sortida de la UE en aquests últims anys.

El nou pla recull que per obtenir un visat de treball al Regne Unit seran necessaris almenys 70 punts, dels quals 40 es poden obtenir presentant una oferta de treball que correspongui a la categoria de llocs de treball qualificats. No hi haurà rutes migratòries previstes per a persones que arribin sense oferta laboral o bé que aspirin a treballar com a autònoms al Regne Unit.

Els estudis de doctorat sumaran punts, així com parlar anglès o aspirar a un determinat nivell de sou. El llistó salarial se situarà en els 30.800 euros anuals, tot i que es reduirà a 24.500 euros en el cas de sectors necessitats de mà d'obra, com la infermeria o l'enginyeria civil. La mesura planteja igualment excepcions per a treballadors temporals, per exemple a la temporada de collita, i per a joves. Així, permetrà l'arribada al Regne Unit d'uns 20.000 joves cada any.

Amb tot, el Govern del primer ministre britànic, Boris Johnson, deixa oberta la porta a modificar els criteris pels quals s'atorgaran punts als aspirants en un visat en funció de les necessitats del mercat laboral. També ha rebaixat la seva definició de treballador qualificat, on fins ara s'enquadrava les persones amb un títol universitari, però que a partir d'ara englobarà tots aquells que hagin superat el batxillerat.

Atracció de persones amb talent

La ministra d'Interior, Priti Patel, va assegurar que el Govern vol atreure «persones amb el talent adequat», al mateix temps que «reduir els nivells de persones que arriben al Regne Unit amb baixa qualificació», encara que el pla s'ha trobat amb les reticències d'alguns dels gremis que es podrien veure afectats i de l'oposició política.

En aquest sentit, el sistema migratori que vol implementar el Regne Unit a partir de 2021 va disparar les crítiques entre companyies britàniques de diversos sectors, que temen que es produeixi una escassetat de mà d'obra. El sector assistencial i la infermeria, l'agricultura, la construcció i l'hostaleria, entre d'altres en què troben feina nombrosos ciutadans de la Unió Europea que acaben d'arribar al Regne Unit, temen les conseqüències de la nova llei, que espera aprovar Govern en els propers mesos.

Per part seva, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va assegurar que els plans del Govern britànic d'implementar un sistema migratori per punts seran «devastadors» per a Escòcia. Sturgeon va afirmar que Escòcia té una població envellida que necessita mà d'obra estrangera per sustentar la seva economia i que aquests canvis en la política migratòria complicaran l'arribada de nous treballadors. «Les nostres dades demogràfiques signifiquen que necessitem seguir atraient gent aquí i això ho fa molt més difícil», va afegir.

Prem per veure més contingut per a tu