La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, va assegurar que Espanya i Algèria han de començar una negociació sobre la delimitació d'aigües territorials, ja que tots dos països tenen pretensions no coincidents, tot i que fins a aquest moment no hi ha res més que «pretensions». González Laya va respondre així en ser preguntada per la intenció d'Algèria de declarar aigües territorials i ampliar la seva zona econòmica exclusiva fins a envair part de les aigües de l'arxipèlag del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, a les Illes Balears.

La zona econòmica exclusiva és un espai marítim de fins a dues-centes milles nàutiques (370 quilòmetres) des del límit de les aigües interiors d'un país riberenc, i qualsevol modificació que afecti un país veí s'ha de fer de manera negociada. Segons González Laya, fa dos anys Algèria va expressar la seva voluntat de delimitar les seves fronteres marítimes incloent aigües de Cabrera i a més «presentar ja la seva visió de com haurien de delimitar-se aquestes aigües». Espanya manté un contenciós similar amb el Marroc, que ha votat diverses lleis que determinen la seva frontera marítima fins a incloure aigües de Canàries.

Oposició d'Espanya

Segons la ministra, «a diferència del Marroc, on només hi ha, de moment, una expressió d'interès de delimitar les aigües marítimes», a Algèria «ja fa dos anys, a més d'expressar la seva voluntat, va presentar la seva visió de com haurien de delimitar-se aquestes aigües». En aquell moment Espanya va indicar que no estava d'acord amb les pretensions algerianes «i ho vam posar en el seu coneixement», va explicar González Laya.

La ministra va recordar que «a partir d'aquí, el que diu la convenció de Nacions Unides sobre el Dret del Mar és que les dues parts han de negociar, negociació que encara no ha començat». Per això, la ministra va demanar tenir «cura» amb l'ús d'expressions com «s'han apropiat o similars, perquè això no ha passat». Així, doncs, de moment, «hi ha una pretensió que es respon amb una altra pretensió i, a partir d'aquí, el que correspon és una negociació, quelcom que encara no ha passat», va tancar.

Per part seva, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va assegurar que el Govern ha realitzat les «gestions oportunes» amb l'Executiu central en relació a l'ampliació de la sobirania d'Algèria sobre el Parc Nacional de Cabrera. Armengol va recordar que el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ja va contestar al Parlament sobre aquest assumpte, reiterant que és «una competència claríssima del Govern».

Carta al ministeri

Mir va explicar que Balears ha demanat informació al Ministeri de Transició Ecològica a través d'una carta, sol·licitant conèixer «quins passos han anat donant» des de l'Estat. Mir també es va mostrarpreocupat per la possibilitat que es pugui «obrir la porta» a noves prospeccions petrolíferes i va expressar la «ferma» oposició de Govern a aquesta mena de projectes. «No tenim cap evidència que hi hagi cap projecte actualment pendent dins d'aquestes zones, però les sospites hi són», va puntualitzar el conseller, que va afegir que el Govern estarà «vigilant».

El conseller de Medi Ambient va recordar que el Govern d'Espanya va incloure en el seu dia dins de la seva zona econòmica exclusiva totes les aigües que envolten les Illes Balears.