El cap de llista de la coalició electoral entre el PP i Cs de cara a les eleccions basques del 5 d'abril, Carlos Iturgaiz, va demanar als simpatitzants de Vox que votin la seva candidatura perquè, segons va garantir, els populars «defensaran moltes de les coses que ells defensen». A més a més, va destacar la coalició amb Cs davant d'un govern de Pedro Sánchez, «que el que vol és trencar la unitat d'Espanya», i especialment al País Basc, on hi ha un executiu que ha estat «un desastre» amb «el que està passant amb la gestió a Zaldibar, o el cas Miguel, que ha esquitxat de corrupció el PNB».

Iturgaiz va afirmar que, «lògicament», demanarà a tots aquests votants que en el seu moment «votaven el PP», i que van decidir votar altres candidatures, entre les quals va fer referència a Vox, que els votin. Segons la seva opinió, la representació dels qui defensen la Constitució, les llibertats i la unitat d'Espanya l'exerceix la coalició PP+Cs, i va fer una crida a «aglutinar el vot».

Per part seva, Alfonso Alonso va dimitir com a president del PP basc després que el líder del seu partit, Pablo Casado, li comuniqués que no comptava amb ell per ser el candidat a lehendakari. Després de 24 anys dedicat a la política, des que el 1996 va començar com a regidor a Vitòria, Alonso s'ha vist obligat a deixar el seu càrrec en perdre la confiança de Gènova després de diversos enfrontaments amb l'actual direcció. L'últim, la seva oposició a col·locar en llocs de sortida membres de Ciutadans a la candidatura conjunta que ha negociat la direcció popular, quelcom que Alonso va qualificar d'«inassumible». Va anunciar visiblement emocionat la seva decisió «irrevocable» de deixar la política, tot i que va voler reivindicar el paper històric del PP basc i va demanar a Gènova que «respecti la majoria d'edat» dels populars d'Euskadi.

Paral·lelament, el portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé, va advertr que concorreran en solitari i aniran «a per totes» tant a les eleccions basques com gallegues del proper 5 d'abril , perquè són «l'única alternativa». «Ens alegrem que finalment el PP tingui clar quin és el seu candidat. No sabem si demà tornarà a canviar de candidat o no», va ironitzar el dirigent de Vox.