ERC, a diferència de JxCat, va contribuir amb la seva abstenció a l'aprovació del sostre de despesa dels pressupostos de l'Estat, el dia després de la primera reunió de la taula de diàleg. Les negociacions sobre el «sostre de despesa» van posar en relleu les tensions entre els republicans i els seus socis a la Generalitat, JxCat, que hi van votar en contra, als quals acusen de «deslleialtat» perquè, van assegurar, dilluns estaven disposats a votar-hi a favor. El cas és que, una altra vegada, els dos principals partits independentistes van votar diferent a la cambra baixa després de seure junts a la taula de negociació a la Moncloa poques hores abans.

En tot cas, el Ministeri d'Hisenda va aprofitar la tramitació de la senda d'estabilitat pressupostària per al període 2021-2023 per incloure el sostre de despesa de 2021, que serà de 131.437 milions d'euros, un 3% superior al que estableix per a aquest any (127.609 milions). D'aquesta manera, si l'acord del Consell de Ministres és aprovat al Senat -després d'haver aconseguit l'aval de Congrés-, el Govern podrà presentar el projecte pressupostari de 2021 sense necessitat de tràmits previs.

Dos acords aprovats

El Congrés va aprovar dos acords de Consell de Ministres, un relatiu als objectius d'estabilitat i sostre de despesa per al 2020 i un altre d'objectius d'estabilitat per al període 2021-2023 i límit de despesa no financer per al 2021. D'aquesta manera, l'Executiu va plantejar al mateix temps dos sostres de despesa, per al 2020 i 2021, quelcom insòlit atès que ni tan sols estan presentats els pressupostos de 2020. Habitualment, el Govern presenta els objectius d'estabilitat i sostre de despesa de l'any següent a l'estiu per, un cop aprovats, plantejar el projecte pressupostari al setembre.