El Ministeri de Sanitat ha actualitzat les dades i xifra ara en 114 el nombre de casos de coronavirus a l'estat espanyol. En un comunicat i després "d'ajustar" les xifres amb les comunitats autònomes, el ministeri ha rebaixat la xifra de 119 que havia donat aquest migdia. Catalunya manté els 15 casos registrats mentre Madrid passa de 32 a 29 i el País Basc, de 12 a 9. La Rioja també en té un de comptabilitzat. La resta de comunitats autònomes mantenen les mateixes dades. Andalusia, 12; Cantabria, 10; Canàries, 7; Astúries, 1; Balears, 2; Castella i Lleó, 3; Castella-la Manxa, 3; la Comunitat Valenciana, 15 i Navarra, 1.

Si bé el Ministeri de Sanitat segueix mantenint el nivell 1 d'alerta, denominat de contenció, no es descarta un canvi d'escenari en zones "molt concretes" de la Comunitat de Madrid i País Basc. Així ho ha confirmat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, després de la reunió diària del Comitè d'Avaluació i Seguiment del Coronavirus, que ha presidit el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El canvi d'escenari en aquestes zones "molt concretes", un cop assumit que no es podria controlar la transmissió, suposaria posar en marxa mesures que tindrien un cost econòmic "important" com a tancament d'escoles, teletreball o controlar la mobilitat, ha assenyalat Simón, que ha reconegut que entre diumenge i dilluns hi ha hagut un augment "substancial" de casos en passar de 83 casos al voltant de 120, encara que les dades "canvien per minuts", el 90% d'ells importats.

Els últims casos confirmats aquest dilluns són quatre positius a Castella i Lleó, amb un total de set infectats després que s'hagin anunciat tres més a Lleó, a més del de Salamanca comunicat poc abans -una estudiant de 19 anys que va viatjar a Itàlia al febrer -. Se sumen als ja coneguts del Bierzo (Lleó), Segòvia i Valladolid. Inicialment, en tots els casos el virus és importat.

Els tres nous casos de Lleó no tenen relació entre si i, tot i que se segueixen les investigacions, tot sembla indicar que es tracta de casos importats d'Itàlia. Els pacients presenten símptomes lleus i s'han iniciat els estudis de contactes corresponents.

A més, Catalunya ha confirmat aquest dilluns 2 casos nous, el que eleva a 14 els afectats en aquesta regió. Es tracta d'una dona de 40 anys i d'un home de 37 anys, tots dos residents a Barcelona, que estan lleus, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat. Les dues persones van estar en contacte amb una persona alemanya que té el Covid-19.

També aquest dilluns Cantàbria ha anunciat altres nou positius, que cursen amb caràcter lleu, tenen un nexe epidemiològic d'estada a Itàlia i se sumen al confirmat el passat dissabte també d'una persona que havia viatjat a aquest país i també amb símptomes lleus.

Per la seva banda, la Direcció General de Salut Pública de Govern de Castella-la Manxa ha notificat dos nous casos confirmats a Albacete, amb el que ja són tres els positius registrats a la Comunitat Autònoma, després del cas detectat a Guadalajara, que continua ingressat a la Unitat de Cures Intensives de la ciutat.

Aquests dos nous casos s'han detectat en dos homes de 30 i 23 anys d'edat, tots dos casos importats, amb vincle epidemiològic amb la zona de risc del nord d'Itàlia i que des de la detecció de la possibilitat de catalogar-se com infecció per coronavirus, estan sent tractats a l'Hospital d'Almansa i en el d'Albacete respectivament en condicions d'aïllament.

El primer cas es va comunicar diumenge a un home de 62 anys que està ingressat a l'Hospital Universitari de Guadalajara, ha informat la Junta en un comunicat.

9 contagis sense nexe

Les autoritats sanitàries han intensificat els contactes per conèixer l'origen dels almenys nou contagis de coronavirus sense nexe o enllaç d'importació, un assumpte sobre el qual el Ministeri de Sanitat departirà demà per videoconferència amb responsables de Salut Pública de les comunitats amb aquests casos.

Les autonomies estan fent un treball "exhaustiu" a través de contactes telefònics per conèixer l'origen d'aquests contagis, ha explicat aquest diumenge el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa després de la reunió diària del Comitè de Seguiment del Coronavirus, presidida pel ministre, Salvador Illa.

Les zones amb les que el ministeri va tractar d'aquests contagis sense origen extern conegut són quatre: Marbella-Màlaga (Andalusia), Torrejón d'Ardoz (Madrid), País Basc (Hospital de Txagorritxu de Vitòria) i Catalunya.

Surten 200 clients més de l'hotel de Tenerife

D'altra banda, uns 200 clients de l'hotel H10 Costa Adeje de Tenerife abandonaran al llarg d'aquest dilluns l'establiment després de complir una setmana de quarantena, tots ells amb proves negatives que acrediten que no han contret el coronavirus i sense presentar cap símptoma de malaltia .

"Si tot va bé, entre avui i primera hora del matí tindrem ja a 300 persones que hauran abandonat l'hotel", ha detallat el president del Govern de Canàries, Àngel Víctor Torres. Els 723 clients, de 25 nacionalitats, que estaven allotjats en aquest hotel del sud de Tenerife el 24 de febrer passat compleixen ja una setmana de quarantena, després de detectar que un metge italià allotjat a l'establiment havia contret el coronavirus. Des de llavors, només s'han produït quatre positius a l'hotel, tots ells en el cercle proper al cas inicial.

Arriba a Andorra i Portugal

El Govern d'Andorra ha confirmat a primera hora d'aquest dilluns el primer resultat positiu per infecció de coronavirus Covid-19: un jove de 20 anys que havia viatjat a Milà recentment.

El jove, que presenta una afectació lleu, va acudir dissabte a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Escaldes-Engordany i va quedar ingressat en aïllament, segons ha informat el Govern en un comunicat. El pacient quedarà ingressat fins que s'obtinguin resultats negatius en un període de 24-48 hores, tal com estableixen els protocols, i també es monitoritzarà el seu entorn més proper.

Mentrestant, Portugal ha registrat els seus dos primers casos de nou coronavirus, després que hagin donat positiu les anàlisis realitzades a dos pacients ingressats a Porto, segons la cadena pública RTP. Han estat identificats com dos homes, un dels quals havia viatjat recentment a Itàlia. Estan ingressats a l'Hospital de Sant Antoni i l'Hospital de Sao Joao de Porto.