Segueix-nos a les xarxes socials:

La justícia europea desestima la petició de Junqueras per ocupar el seu escó

L'exvicepresident català, condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació

La justícia europea desestima la petició de Junqueras per ocupar el seu escó

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha denegat les mesures provisionals reclamades per l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la vacant del seu escó a l'Eurocambra i la concessió de mesures urgents per protegir la seva immunitat parlamentària.

En un acte datat aquest dimarts, el vicepresident del TGUE considera inadmissibles totes les mesures sol·licitades per la defensa de Junqueras, entre elles la suspensió de la decisió de Parlament Europeu de comprovar la vacant del seu escó, així com la desestimació de la seva petició urgent per protegir la seva immunitat com a eurodiputat.

L'exvicepresident català, condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació en el marc del judici del 'Procés', reclamava igualment que es prenguin totes les mesures necessàries per protegir i fer efectius els privilegis, immunitats i drets fonamentals de Junqueras com a membre del Parlament Europeu.

Així, el TGUE denega la sol·licitud de suspensió de la decisió de Parlament Europeu sobre la vacant de l'escó a l'Eurocambra al·legant que "no sembla que el Parlament Europeu hagi adoptat una decisió desestimatòria de la sol·licitud de 20 de desembre de 2019" en aquest sentit.

L'Eurocambra va prendre nota el passat 13 de gener de l'elecció de Junqueras com europarlamentari amb efectes des del 2 de juliol de l'any passat però va fer constar la vacant del seu escó amb efectes des del 3 de gener de 2020.

Aquesta decisió es va adoptar després que la Junta Electoral Central (JEC) declarés la inelegibilitat de Junqueras per haver estat condemnat a una pena privativa de llibertat i que el Tribunal Suprem acordés el passat mes de gener que el líder d'ERC no podia desplaçar-se al Parlament Europeu a jurar el seu càrrec ni tramitar el suplicatori de suspensió de la immunitat parlamentària davant d'aquest.

Pel que fa a la petició de mesures necessàries per protegir i fer efectius els seus privilegis i immunitats, així com el seu dret fonamental a exercir plenament la seva condició de membre de Parlament Europeu fins al moment en què es dicti sentència en el recurs d'anul·lació, recorda que no és competent en aquest sentit.

"Aquesta sol·licitud sembla conculcar el sistema de repartiment de competències que estableix l'article 266 TFUE, en virtut del qual el jutge de la Unió Europea no pot substituir el Parlament Europeu per adoptar en el seu lloc decisions en matèria d'execució d'una sentència que anul·la un acte d'aquesta institució", indica al respecte.

Posada en llibertat

Entre altres mesures, la defensa de l'exvicepresident català també va reclamar que s'ordenés a Espanya la immediata posada en llibertat de Junqueras per poder exercir plenament el seu càrrec d'eurodiputat mentre no es dicti sentència en el procediment principal.

Referent a això, el vicepresident del TGUE rebutja aquesta mesura al·legant que "el jutge de mesures provisionals no pot dirigir ordres comminatòries a entitats que no siguin part en el litigi", com en aquest cas són les autoritats espanyoles.

Igualment, es declara no competent sobre la petició per suspendre la decisió de Parlament Europeu per la qual es feia constar la vacant del seu escó i, en aquest sentit, assenyala que Junqueras "no ha aconseguit demostrar que, a primera vista, la concessió de les mesures provisionals sol·licitades estigui material i jurídicament justificada (fumus boni iuris) ".

En aquest sentit, recorda que el Parlament Europeu es va limitar, essencialment, a fer constar la vacant de l'escó amb efectes des del 3 de gener de 2020 "sense poder controlar la regularitat el procediment nacional que va conduir a l'anul·lació del seu mandat i, per tant, a la vacant del seu escó ".

Així, argumenta que l'anul·lació del mandat d'un diputat, derivada de l'aplicació de la legislació nacional, implica automàticament l'expiració del mandat del diputat de què es tracti, així com la vacant de l'escó d'aquest diputat i que el Parlament Europeu "és simplement informat de l'expiració del mandat per les autoritats nacionals, i de la data de conclusió d'aquest pel seu president".

D'aquesta manera, el TGUE conclou que no resulta competent per posar en qüestió la regularitat de la vacant de l'escó que prové de l'anul·lació del mandat, ja que és simplement informada Aquesta situació, que resulta exclusivament d'una decisió de les autoritats nacionals competents.

El Tribunal General recorda que dictarà una sentència definitiva sobre el fons d'aquest assumpte en una data posterior i que l'acte pot interposar ara recurs de cassació contra aquest acte davant la vicepresidenta del Tribunal de Justícia en un termini de dos mes

Prem per veure més contingut per a tu