El president de Rússia, Vladimir Putin, va anunciar ahir l'ajornament del referèndum del 22 d'abril sobre la reforma constitucional que li permetrà seguir en el poder fins a 2036, a conseqüència de la pandèmia del nou coronavirus. En un discurs a la nació difós en directe per la televisió estatal, el president va dir que la consulta queda suspesa fins que el brot estigui sota control a Rússia.

El paquet d'esmenes constitucionals manté el límit de dos mandats presidencials però excloent del seu compliment l'actual president del país, la qual cosa permetrà a Putin seguir com a cap d'Estat fins a 2036.

El mandatari rus va indicar que el referèndum sobre la reforma constitucional, aprovada ja pel Parlament i ratificada pel Tribunal Constitucional, queda suspès de manera indefinida. Va cridar a anteposar «la salut, la vida i la seguretat» dels ciutadans. «Prendrem la decisió sobre la nova data de la votació sols basant-nos en opinions de professionals, recomanacions de metges i especialistes», va afirmar Putin.

Les esmenes a la Constitució de Rússia estableixen els nous requisits que hauran de complir el president del país, els membres del Govern i del Parlament i els alts càrrecs relacionats amb la sobirania i la seguretat nacional. Entre altres qüestions, les reformes constitucionals modifiquen les funcions de l'Executiu i del legislatiu, prohibeixen expressament la secessió dels territoris que integren Rússia i fixen el límit màxim de dos mandats presidencials.