El Ministeri de Sanitat va confirmar ahir un total de 10.003 morts per coronavirus -el 20% del total al món- després de sumar un nou rècord de 950 morts (un 10,5% més) en 24 hores, en les quals s'han comptabilitzat 8.102 contagiats més (un 7,9%), que ja arriben a la xifra de 110.238. A més, creix la pressió sobre les UCIS, on estan ingressats 6.092 pacients, 220 més (3,7%), encara que altres 4.096 persones (18,08%) s'han recuperat, de manera que ja són en total 26.743. En tot cas, els pacients que han estat ingressats a cures intensives han baixat lleugerament, ja que han passat d'una pujada del 4,72% a una del 3,7%, el menor percentatge registrat fins a la data.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que Espanya ha aconseguit el «primer objectiu» en la lluita contra el coronavirus, arribant al pic de la corba de contagis, i que ara està començant la «fase d'alentiment» de la pandèmia. El ministre va puntualitzar que per a accelerar la baixada de la corba cal realitzar «un esforç més». «Encara queden setmanes dures però entre tots ho estem aconseguint», va argumentar.

El ministre de Sanitat també va anunciar que «d'aquí a pocs dies es multiplicarà per molt» les proves diàries -actualment, s'estan realitzant entre 15.000 i 20.000- si fructifiquen les gestions per homologar la producció de tres noves empreses nacionals i comencen a operar els 4 robots adquirits. Aquests robots permetran augmentar en 10.000 la capacitat diària de proves, i aquests estaran operatius en un horitzó d'entre 10 i 15 dies.«Cal fer test massius a totes les persones amb símptomes», va afegir Illa.

D'altra banda, un candidat a vacuna que neutralitza el coronavirus ha estat provat amb èxit en ratolins pels investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, a Pennsilvània (EUA), però els científics adverteixen que les proves amb humans podrien retardar-se unes mesos.