Segueix-nos a les xarxes socials:

La crisi del coronavirus genera malestar dels Mossos amb el Govern

El cos policial lamenta la falta de tests als agents i que se'ls hagi exclòs de les pagues extraordinàries que sí que rebran Bombers i Protecció Civil

La crisi del coronavirus genera malestar dels Mossos amb el Governpere duran

Els comissaris dels Mossos d'Esquadra van mostrar ahir internament el seu malestar amb algunes mesures de la Generalitat per fer front al coronavirus, especialment per la falta de tests per als agents i perquè consideren un greuge que se'ls exclogui de la remuneració extra que rebran Bombers i Protecció Civil.

Segons fons policials, els comissaris dels Mossos van celebrar ahir una reunió telemàtica en què va aflorar el malestar acumulat al cos després de diversos detonants, entre els quals el fet que els gairebé 17.000 agents quedessin fora de la retribució de mil euros bruts que el Govern pretén lliurar a personal sanitari, Bombers i Protecció Civil per la seva tasca davant la pandèmia.

Fonts presents a la reunió indiquen que una de les situacions que més ha indignat els comissaris és que els Mossos no estan sent sotmesos als tests PCR, a diferència del que passa amb les policies locals, com la Guàrdia Urbana de Barcelona, que efectua proves a un centenar d'agents cada dia. Els comissaris es van mostrar molt crítics amb la manca de tests i amb el fet que centenars d'agents del cos hagin d'estar a casa sense poder-se reincorporar a la feina perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va impedir fer-ho als que haguessin presentat símptomes o haguessin estat en contacte amb sospitosos de ser positius si abans no se sotmetien a les proves PCR.

També ha causat un gran malestar a la cúpula de la policia catalana el fet que el Govern anunciés recentment que destinaria un fons de 45 milions d'euros per a una retribució extra a uns 45.000 treballadors públics, especialment a personal sanitari, però també a Bombers i membres de Protecció Civil i que, en canvi, deixés fora els Mossos. No és una qüestió de diners, sostenen les fonts, ja que els comissaris han estat d'acord per exemple en que si finalment reben aquesta retribució seria una bona idea lliurar-la a finalitats socials o a la recerca vinculada al coronavirus.

«Un greuge comparatiu»

Segons les fonts, el problema és que la cúpula veu com un greuge que el Govern hagi exclòs els Mossos d'aquesta retribució, cosa que interpreten com una possible falta de reconeixement de la seva tasca o fins i tot que són un col·lectiu incòmode per part de l'executiu de Quim Torra, com creuen que es va evidenciar en la crisi que els va enfrontar per la gestió dels disturbis després de la sentència del procés. De fet, alguns comandaments dels Mossos subratllen que en el cos policial no han demanat cap retribució especial per la seva tasca durant el coronavirus, com tampoc ho van fer després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils l'agost de 2017.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va reconèixer ahir que és «evident» que hi ha «malestar» a la cúpula dels Mossos i també en el seu departament pel fet de no poder fer el test del coronavirus i va al·legar que estan a l'espera que l' «autoritat sanitària», en aquest cas la Conselleria de Salut, dirigida per la republicana Alba Vergés, determini el procediment a seguir.

Prem per veure més contingut per a tu