06 de maig de 2020
06.05.2020
Diari de Girona

La Xina avisa el Regne Unit del risc d'enverinament de les relacions entre els dos països

L'ambaixador xinès a Londres creu que «lamentablement alguns polítics britànics són addictes a la mentalitat de la guerra freda»

05.05.2020 | 23:13
Piccadilly Circus, a Londres, amb molta menys gent del que és habitual.

L'ambaixador de la Xina al Regne Unit, Liu Xiaoming, va dir que els polítics britànics que han demanat una revisió dels vincles entre les dues nacions corren el risc d'enverinar la relació. «El discurs contra la Xina arrisca posar en perill la solidaritat internacional en la lluita contra la pandèmia de coronavirus» va dir en un seminari virtual. El comentari de l'ambaixador és un advertiment poc dissimulat per als conservadors d'alt rang, inclòs el secretari d'Afers exteriors britànic, Dominic Raab, qui va dir el mes passat que la relació amb la Xina no podria ser «l'habitual» després de la crisi del coronavirus. Les crítiques britàniques s'havien enfocat en la falta de transparència de la Xina en informar sobre els primers casos de la malaltia.

«Lamentablement, alguns polítics al Regne Unit s'han mostrat addictes a la mentalitat de la guerra freda en comparar la Xina amb l'ex-Unió Soviètica i instar a una revisió de les relacions entre la Xina i el Regne Unit, i fins i tot fer un anomenat a una nova guerra freda», va dir Liu avisant que «si no es controlen, enverinaran l'esforç conjunt entre la Xina i el Regne Unit, i fins i tot la solidaritat internacional just quan més es necessita».

En opinió de Liu, però, aquests parlamentaris «no representen» les opinions del Govern britànic: «Crec que el Govern del Regne Unit i el primer ministre Johnson segueixen compromesos amb una relació més sòlida amb la Xina. Confio que podem treballar amb el Govern del Regne Unit».

«Totalment previsibles»

Ian Duncan Smith, exlíder del Partit Conservador del primer ministre Boris Johnson, va qualificar els comentaris de Liu de «completament previsibles» i «fora de focus amb el que s'està discutint». «La majoria de les persones en el Parlament i al Regne Unit estan profundament preocupades pels termes comercials amb la Xina, com el país va manejar el brot i els seus compromisos internacionals» va sostenir Duncan Smith en una entrevista.

Liu Xiaoming va repetir la postura de la Xina que qualsevol comentari sobre el brot està «políticament motivat» i estimulat pel president dels Estats Units, Donald Trump. Algunes persones en els mitjans britànics «ballen al so dels polítics i els mitjans estatunidenc», va indicar l 'ambaixador xinès. Liu va dir que la crisi mundial de salut pública va posar en relleu que «ajudar-se mútuament és l'únic camí cap a una victòria final» sobre el coronavirus. «L'últim que m'agradaria veure és que el Regne Unit espanti els inversors estrangers», va dir Liu.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook