07 de maig de 2020
07.05.2020
Diari de Girona

Sindicatura diu que Borràs va fraccionar contractes investigats pel Suprem

La Sindicatura de Comptes analitza contractes menors de la Institució de les Lletres Catalanes per 1,3 milions quan la dirigia la diputada de JxCat

06.05.2020 | 23:26
Laura Borràs, ahir, al Congrés dels Diputats.

La Sindicatura de Comptes ha publicat un informe que conclou

que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), quan la dirigia l'ara portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va incomplir la legislació amb un «fraccionament» de contractes, si bé ella ha negat que hi hagués delicte.

Al desembre, el Tribunal Suprem va acordar obrir un procediment a Borràs per presumptes irregularitats en l'adjudicació a un amic de 18 contractes per valor de 259.863 euros quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, entre 2013 i 2017. Ahir, la Sindicatura de Comptes, òrgan fiscalitzador extern de la gestió econòmica del sector públic de Catalunya, va donar a conèixer el seu informe sobre la ILC, que diu que «de l'anàlisi dels contractes menors del període 2016-2018 d'un import d'1.320.000 d'euros es desprèn que a set adjudicataris se'ls van adjudicar diversos contractes menors per imports acumulats superiors al màxim permès per al contracte menor».

La Sindicatura detecta que «en cinc d'aquests casos hi ha una reiteració de l'objecte dels contractes», per la qual cosa considera que «es van incomplir» dos articles de la llei de contractes del sector públic i «hi va haver un fraccionament de la contractació».

En la investigació oberta per la justícia es parla d'una presumpta adjudicació irregular de contractes a Isaías Herrero, un programador informàtic amic de Borràs, i entre els contractes menors amb reiteració de l'objecte detectats per la Sindicatura apareixen les sigles I.H.F. per identificar un dels cinc adjudicataris.

En concret, a I.H.F. se li atribueix un contracte d'octubre de 2016 de «Desenvolupament àrees Festival nacional de poesia al web de la ILC», per valor de 11.850 euros, i un altre de febrer de 2017 de «Creació i manteniment web Any Bertrana», de 16.050 euros.

No obstant això, ahir, en declaracions a TV3, Borràs va contradit l'informe i va afirmar que en la seva etapa a la ILC «no hi ha hagut fraccionament» de contractes. Borràs, que va deixar de ser directora de la ILC «el 17 de gener de 2018", va expressar la seva estranyesa pel fet que un informe de la Sindicatura sobre l'exercici de 2018 «tiri cap enrere i revisi contractes de 2016.

Així i tot, va negar que l'informe la posi en dificultats davant la justícia: «El que ratifica aquest informe és justament que no hi ha fraccionament», va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit