L'Iran va anunciar ahir que ha emès una ordre d'arrest, que ha notificat a Interpol, contra el president nord-americà, Donald Trump, i altres 35 individus per l'assassinat al gener passat del poderós general iranià Qasem Soleimaní. El fiscal de Teheran, Ali Alqasimehr, va explicar que aquests 36 «responsables polític-militars dels Estats Units i també d'altres països van estar involucrats en l'assassinat del general Soleimaní». «S'ha emès una ordre d'arrest i s'ha requerit a la policia internacional que posi una alerta vermella», va explicar Alqasimehr.

Una notificació vermella d'Interpol, el més alt nivell d'alerta, és una sol·licitud a les forces de l'ordre de tot el món per localitzar i detenir provisionalment una persona tot esperant extradició, lliurament o acció judicial similar. El fiscal va detallar així mateix que l'acusació contra aquests 36 individus, inclòs Trump, és d'«assassinat» i «acte terrorista».

Alqasimehr només va revelar la identitat de Trump i va afirmar que l'Iran perseguirà el seu enjudiciament fins i tot després que acabi el seu mandat com a president. No obstant això, és poc probable que Interpol accepti la sol·licitud de l'Iran ja que la seva normativa li prohibeix «emprendre qualsevol intervenció o activitat de naturalesa política».

Soleimaní, el comandant de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària, va morir al costat del número dos de la iraquiana Multitud Popular i cap de Kata'ib Hezbol·là, Abu Mahdi al Mohandes, en un bombardeig selectiu dels EUA el 3 de gener a Bagdad.

En represàlia, l'Iran va atacar una setmana després amb míssils una base militar amb presència de soldats nord-americans a l'Iraq, la qual cosa va estar a punt de derivar en un conflicte directe entre Teheran i Washington. A mitjan del febrer passat, el cap del Poder Judicial de l'Iran, Ebrahim Raisi, ja va avançar que estaven treballant amb l'Iraq per dur a instàncies judicials internacionals l'assassinat de Soleimaní.