El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat avui dilluns decretar confinaments domiciliaris en els pròxims dies i ha confiat que, amb les mesures incloses en el nou estat d'alarma, es podrà controlar l'evolució de la pandèmia.

Les declaracions del ministre, que ha demanat "no entrar en una mena de competició per veure qui pren la mesura més dura", coincideixen amb la sol·licitud del Govern d'Astúries, que ha demanat al Govern central un confinament domiciliari durant 15 dies.

"Ara no ho preveiem. Ni estem treballant en això ni ho preveiem. Pensem que amb el ventall de mesures que estan a disposició de les autoritats de les Comunitats Autònomes per poder actuar és suficient", ha assegurat el ministre en una conferència telemàtica organitzada per l'agència barcelonina Intermèdia.

Illa ha negat "rotundament" que el Govern espanyol s'estigui plantejant decretar el confinament domiciliari aquesta setmana i ha insistit que amb les mesures disponibles actualment -toc de queda, limitació de reunions socials o confinaments perimetrals- es podrà controlar la pandèmia.

"Així s'ha fet, per exemple, a Catalunya, on, sigui dit amb tota la prudència, estem veient una certa estabilització de casos. O a Madrid, on apliquem mesures del mateix tipus fa ja unes setmanes i hem vist com s'ha estabilitzat i va baixant", ha dit Illa.

A la qüestió, el ministre ha demanat "temperància" i "saber esperar el temps necessari" per poder veure els efectes de les mesures.

"Amb aquesta pandèmia hem vist que les coses no són d'un dia per l'altre. Quan un pren mesures es triga entre 10 i 15 dies en veure els resultats. Per tant, hem de tenir un punt de temprança i saber esperar el temps necessari per poder veure els efectes d'una mesures molt dràstiques, i no entrar en una mena de competició per veure qui pren la mesura més dura", ha emfatitzat.

El ministre ha confiat que, amb "una actitud correcta de la ciutadania" i una "contundència proporcionada a la realitat epidemiològica", les mesures actuals seran "suficients" per controlar la pandèmia.

Torra retreu que no s'estigui treballant en un escenari d'hipotètic confinament domiciliari

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha instat aquest dilluns al ministre de Sanitat, Salvador Illa, a tenir "preparat i planificat" un possible confinament domiciliari si les condicions epidemiològiques empitjoren.

Des de Twitter, Torra ha retret a Illa que no estigui treballant en un escenari d'hipotètic confinament domiciliari: "Doncs haurien de fer-ho, senyor ministre. Si alguna cosa ens ha ensenyat aquesta epidèmia és que l'anticipació és vital i que tots els escenaris han d'estar preparats i planificats".

En paral·lel, la consellera de Salut, Alba Vergés, creu que les últimes mesures restrictives han aconseguit desaccelerar el ritme de contagis a Catalunya i, tot i que "no es descarta res", inclòs el confinament domiciliari, "hem d'anar pas a pas" i "no ens hem d'avançar a nous escenaris" de restriccions.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus