Almenys 37 gendarmes i agents de Policia han resultat ferits durant les manifestacions d'aquest dissabte a França contra la nova Llei de Seguretat Integral, que limitaria entre altres aspectes la recollida d'imatges de les forces de seguretat, i on hi ha hagut forts disturbis a la Plaça de la Bastilla de París, epicentre de la convocatòria, i 46 persones detingudes.

Entre 130.000 persones, segons la Policia, i 500.000, segons organitzadors, han marxat pels carrers diverses ciutats del país, amb la capital al capdavant, en una jornada que s'ha tornat cada vegada més violenta amb el pas de les hores fins a culminar en greus incidents a la posta del sol, i el balanç proporcionat pel ministre de l'Interior francès, Gerald Darmanin.

El ministre ha aprofitat per condemnar "una vegada més, la violència inacceptable contra la Policia", segons ha fet saber en el seu compte de Twitter. De moment no s'ha donat a conèixer el nombre de ferits entre els manifestants.

La manifestació no comptava amb el beneplàcit de la Policia pel perill de contagi que podria representar a causa de la pandèmia i "considerant que el virus afecta particularment el territori de la regió de París i els departaments de la ciutat".

La Prefectura, en aquest sentit, havia decidit limitar aquesta marxa a la plaça de la República, on ara hi ha concentrades milers de persones. No obstant això, tribunal administratiu de París va suspendre el decret i va autoritzar els manifestants a marxar entre la Republica i la Bastilla.

Les marxes s'han repetit a altres ciutats de França, com Rennes, Lille, Bordeus o Montpeller, tot i que ara com ara no hi ha constància que hi hagin hagut incidents.

L'agressió a Zecler ha reavivat el debat sobre les pràctiques de les forces de seguretat i el president francès, Emmanuel Macron, ja havia reconegut estar "impactat" per les imatges, que va captar una càmera de seguretat a l'entrada d'un estudi d'enregistrament a París.

Dijous, el portal Loopsider va difondre les imatges, que ha informat que l'home a qui van agredir es va topar amb la patrulla policial als afores de l'estudi sense mascareta. Els agents van anar a trobar-lo, i tot va derivar en una pallissa en què, segons Zecler, es van proferir insults racistes.

Els fets van tenir lloc dissabte i van derivar en un principi en l'arrest del productor, però la difusió de les imatges va donar la volta al discurs i va suposar no només l'alliberament de Zecler i la retirada dels càrrecs, sinó la suspensió dels agents implicats, als qui el ministre d'Interior, Gérard Darmanin, va criticar públicament.

La polèmica ha arribat a l'Elisi i Macron ha parlat durant 15 minuts amb Darmanin. Segons fonts properes al mandatari que ha citat la cadena BFMTV, el president està "molt impactat" per les imatges, que han vist la llum només uns dies després del violent desallotjament d'un campament de migrants a la plaça de la República de París.

La Policia ha obert investigacions internes en tots dos casos, a l'espera també del front judicial que es pugui iniciar pels presumptes abusos. La Fiscalia ha citat aquest divendres quatre agents per interrogar-los pels cops a Zecler.