El rei emèrit, Joan Carles I, intenta regularitzar la seva situació fiscal. Segons va publicar ahir el diari El País, el seu advocat ha presentat davant l´Agència Tributària una declaració voluntària amb aquest objectiu. Hisenda està ara analitzant l´escrit i en els propers dies decidirà si accepta la regularització o sol·licita aclariments i quin és l´import a pagar.

La declaració presentada pel rei emèrit no té relació amb els seus possibles béns a l´estranger, sinó amb l´ús, per part de Joan Carles I i d´alguns dels seus familiars, de targetes bancàries amb fons opacs de l´empresari mexicà Allen Sanginés-Krauseno. El cas de l´ús d´aquestes targetes està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem.

L´ús de les targetes es va produir entre 2016 i 2018, quan el rei emèrit ja havia abdicat i perdut la immunitat. L´import defraudat superaria els 120.000 euros en alguns exercicis, límit a partir del qual es considera delicte fiscal, castigat amb fins a cinc anys de presó. Segons la llei, la regularització voluntària es pot presentar en qualsevol moment abans que l´Agència Tributària obri una inspecció o un jutge el citi a declarar com a investigat per presumpte frau fiscal o blanqueig de capitals.

El rei emèrit va sortir d´Espanya a l´agost i resideix des de llavors als Emirats Àrabs Units com a hoste del xeic Mohammad bin Zayed, príncep hereu d´Abu Dhabi. El seu retorn està pendent que el fiscal Juan Ignacio Campos, que dirigeix les tres investigacions obertes pel Ministeri Públic contra ell, arxivi les investigacions o presenti una querella.

En aquests moments hi ha tres línies d´investigació relacionades amb el rei emèrit. A més de les relatives a les targetes opaques i als béns a l´estranger, a principis de novembre es va revelar l´existència d´una tercera investigació relacionada amb comissions procedents de l´AVE a la Meca.