02 de febrer de 2021
02.02.2021
Diari de Girona

Detecten una nova mutació en la variant britànica del coronavirus

L'evolució, semblant a la identificada en les variants brasilera i sud-africana, podria reduir l'eficàcia de les actuals vacunes

02.02.2021 | 17:57
Un sanitari supervisa el procés de tests Covid-19 a Ealing, al Regne Unit

Les autoritats sanitàries del Regne Unit han detectat una nova mutació en l'anomenada "variant britànica" del coronavirus, la qual, segons temen els experts, podria reduir l'eficàcia de les actuals vacunes.

En una anàlisi de 214.159 mostres d'aquesta variant del virus, coneguda tècnicament com a B117, els científics de l'organisme de salut pública Public Health England (PHE) van trobar 11 casos de la mutació E484K, que també es troba en les variants brasilera (B1128) i sud-africana (B1351).

En respondre aquest dimarts a aquesta informació, Julian Tang, viròleg de la universitat de Leicester, va dir que es tracta d'una troballa "preocupant", tot i que "no del tot sorprenent", ja que és normal que els virus mutin.

Tang va instar la població a respectar les restriccions vigents atès que els virus "no sols es propaguen sinó que evolucionen" per adaptar-se al seu entorn.

Igual que altres experts, aquest acadèmic va alertar que la propagació d'aquesta mutació dins de la variant britànica podria incidir en l'eficàcia de les vacunes, com ocorre amb la brasilera i sud-africana, si bé els preparats encara oferirien cert nivell de protecció.

Un estudi preliminar de la universitat anglesa de Cambridge difós aquest dimarts indica que la vacuna de Pfizer-BioNTech és eficaç contra la variant britànica, però és "menys efectiva" quan conté la mutació E484K, perquè llavors es requereixen "nivells substancialment més alts d'anticossos per a neutralitzar el virus".

Encara que existeixen milers de variants del coronavirus original circulant pel món, els experts se centren sobretot en aquestes tres -britànica, sud-africana i brasilera- pel seu potencial de contagi i aparent major resistència als fàrmacs.

Diverses localitats d'Anglaterra han iniciat aquest dimarts precisament anàlisis a domicili per detectar i aïllar casos positius de la variant sud-africana.

El Govern conservador va confirmar aquest dilluns aquesta iniciativa després que es detectessin en diversos punts del país els primers supòsits d'aquesta variant que no estan vinculats directament a un viatge a Sud-àfrica o a altres casos positius coneguts.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit