L’activitat sísmica es va reactivar ahir al matí a l’illa de La Palma i es va desplaçar al sud, amb 16 terratrèmols localitzats a la zona nord de Fuencaliente, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), episodis que van coincidir amb una aparent aturada al volcà de Cumbre Vieja, que va deixar d’emetre temporalment lava. Ja a la tarda, el volcà es va tornar a reactivar emetent lava, fum i cendra.

El terratrèmol més intens es va localitzar cinc minuts després de les sis de la matinada a una profunditat de 10 quilòmetres i, en general, tots van estar per sobre de magnitud 2 i a profunditats que oscil·laven entre 9 i 13 quilòmetres. Els científics analitzen aquesta paralització d’emissions a Cumbre Vieja i des d’Involcan van assenyalar que el tremor volcànic «gairebé ha desaparegut», igual que l’activitat explosiva estromboliana.

L’emissió de lava, cendres i fum des del volcà de La Palma, que ja porta vuit dies en erupció, es va paralitzar poc després de dos quarts de nou del matí després d’una nit d’explosions constants. La columna de fum que dispersava cendres per tota l’illa va desaparèixer i amb prou feines s’apreciava activitat al volcà, tot i que no és la primera ocasió des de l’inici de l’erupció en la qual es produeixen aquests períodes d’inactivitat.

Des del port de Tazacorte sí que s’observaven petites columnes de fum al llarg del curs de la colada principal que va arrasar el poble de Todoque, que ahir a la nit es trobava a uns 1.600 metres de la línia de costa sense que hagués arribat al mar.

No obstant, la lava continua avançant i estava a punt d’arribar a la zona costanera del municipi de Tazacorte, cosa que va provocar el confinament de diversos nuclis poblacionals de la zona, tot i que el perill està delimitat a aquesta àrea.

L’Involcan va aclarir que el xoc tèrmic entre la lava i el mar produeix un perill local, ben delimitat, per a les persones que són a la zona costanera on es produeix aquest fenomen.

Segons l’Institut Vulcanològic, en la trobada de la lava amb el mar es produeix un xoc tèrmic que genera columnes de vapor d’aigua carregades amb àcid clorhídric (HCl) com a conseqüència de l’important contingut de clorur de l’aigua de mar. Aquestes columnes de vapor d’aigua, d’un color blanquinós, també contenen partícules de vidre volcànic com a conseqüència de la reacció que es produeix entre la lava i l’aigua del mar.