El Govern espanyol ha iniciat el tràmit per a retornar a les persones que van pagar les multes imposades durant el primer estat d'alarma els seus diners i ho farà d'ofici, per la qual cosa els ciutadans no hauran de fer cap tràmit, només comunicar el seu número de compte quan li ho requereixin.

Segons han explicat a Efe fonts del Ministeri de Política Territorial, el Govern ha ordenat crear un equip de treball per a procedir a la devolució de les multes imposades durant el primer estat d'alarma, que va anul·lar el Tribunal Constitucional, i analitzar els expedients que es continuen tramitant per l'administració.

Les devolucions es realitzaran d'ofici a través de les Delegacions i Subdelegacions, des d'on es requerirà als a afectats prèviament que identifiquin el número de compte bancari.

Els equips estan formats per membres de l'Agència Tributària, la Delegació d'Economia, el Tresor i Política Territorial, juntament amb grups informàtics.

El Govern de la Generalitat analitzarà si ha de tornar les multes

El Govern analitzarà jurídicament si ha de tornar les multes de l'estat d'alarma després de l'anunci de l'estat. En el cas de Catalunya, la competència és de la Generalitat, i és per això que ara s'analitza jurídicament quina decisió s'ha de prendre. En tot cas, fonts del Govern han indicat a l'ACN que, sigui quina sigui la decisió que es prengui, suposa una "complexitat important", per la qual cosa es vol fer una anàlisi acurada.

Les mateixes fonts indiquen que segons les últimes dades disponibles hi ha 146.000 expedients creats. A 83.000 encara no s'ha imposat cap sanció, a 63.000 s'ha imposat una multa i en 23.000 casos la persona afectada ja l'havia pagat. L'import aproximat és de 3,1 milions d'euros.