Diari de Girona

Diari de Girona

Els rebels conservadors confien a acabar amb Johnson en pocs mesos

El primer ministre intenta ignorar la magnitud de les discrepàncies al seu partit i prepara una remodelació de Govern per castigar els deslleials

Boris Johnson intervé en el Consell de Ministres d’ahir. | REUTERS

Boris Johnson coneix les llengües clàssiques i sap bé què és una victòria pírrica. Per molt que celebrés dilluns a la nit haver superat la moció de censura interna, el resultat («extremadament bo, positiu, concloent, decisiu», segons ell) va posar en evidència la força dels derrotats i la debilitat del primer ministre britànic. Johnson no està fora de perill, més aviat ha quedat ferit irremeiablement.

Els rebels no es rendeixen, ni perden l’esperança de forçar la seva sortida en qüestió de setmanes o mesos. «Faré una predicció. Tindrem un nou primer ministre i un nou líder conservador en la conferència del partit aquest any», es va atrevir a apostar un dels insurrectes, el diputat Andrew Bridge. El seu pronòstic coincideix amb el de Jon Tonge, professor de Política Britànica a la Universitat de Liverpool. «Em sorprendria si fos primer ministre a la tardor», va declarar al diari The Guardian. «Li donaria sis mesos». Prudent, Tonge no es va voler enganxar els dits coneixent la trajectòria del personatge. «Si algú pot aguantar és Johnson. És el gran escapista polític entre els escapistes polítics», va afirmar.

Hora de girar full

Johnson va convocar ahir el Consell de Ministres, com és habitual. Va deixar entrar les càmeres a l’inici de la reunió, que va començar «donant les gràcies a tots per la bona feina de dilluns». «El resultat de la votació ens permet girar full, deixar enrere això del que els nostres adversaris volen parlar i parlar així del que la gent vol», va afegir.

Girar full va ser la frase del dia. La van repetir a televisions i ràdios el ministre de Justícia i viceprimer ministre, Dominic Raab, igual que la titular d’Exteriors, Liz Truss. «Ha arribat el moment de seguir endavant centrant-nos en allò que la gent vol de nosaltres: habitatge, cura dels nens i baixada d’impostos», va dir Truss.

La majoria dels ministres es mostren de moment lleials al primer ministre. No hi ha indicis de renúncies o dissidència per forçar-ne la sortida. Una remodelació del Gabinet estaria en els plans immediats de Johnson per, segons els seus aliats, dur a terme una purga i alliberar-se dels que no han mostrat prou lleialtat. Entre els que sembla que estan en perill hi ha la ministra d’Interior, Priti Patel, una de les figures més polèmiques del Govern.

La delicada situació domèstica del lideratge de Johnson preocupa més enllà de les fronteres britàniques. Amb el contenciós del Protocol d’Irlanda del Nord per solucionar, creix el temor que intenti endurir la seva postura per reforçar la seva posició entre els conservadors. «Si el primer ministre o el Govern britànic decideixen que per mantenir el suport al partit han d’adoptar una línia més dura amb el Brexit, o amb el Protocol per a Irlanda del Nord, llavors òbviament aquestes divisions entre els conservadors i en el Govern britànic tindran un impacte a Irlanda», va afirmar el ministre d’Afers Exteriors irlandès, Simon Coveney. «I, és clar, estem preocupats», va afegir. De moment el projecte de llei per abandonar parts del protocol ha estat ajornat. La legislació s’havia de presentar avui, però pel que sembla el polèmic text encara no està preparat.

L’impacte més immediat en la seva esquerdada autoritat el pot causar una doble derrota el 23 de juny en les eleccions parcials per renovar dos escons en joc en mans fins ara dels conservadors.

Compartir l'article

stats