Diari de Girona

Diari de Girona

Nou pols de Johnson a la UE amb la reforma unilateral del Protocol d’Irlanda

El Govern britànic presenta la modificació d’una part essencial de l’acord del Brexit que va evitar el retorn d’una frontera dura a l’illa

Boris Johnson Europa Press

Les modificacions unilaterals del Protocol d’Irlanda del Nord presentades ahir pel Govern de Boris Johnson atorguen poders massius als ministres britànics per suspendre pel seu compte aquesta secció de l’acord del Brexit. Johnson, que busca vies per reafirmar el seu lideratge entre els membres de l’ala més dura del Partit Conservador després del repte recent de la moció de censura interna, sosté que els canvis no afecten la legalitat internacional i són «trivials». Múltiples veus acusen el Regne Unit d’infringir la llei.

La Unió Europea ja ha advertit Londres que hi haurà conseqüències. Abans de presentar la nova llei, que ha d’aprovar el Parlament britànic, la ministra d’Exteriors, Liz Truss, va trucar al vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, i al seu homòleg irlandès, Simon Coveny. Aquest entén que les modificacions «lluny d’arreglar problemes crearan noves incerteses i danys». De «fórmula per a la incertesa» també va parlar Sefcovic. La pretensió d’anul·lar de manera unilateral el protocol serà «perjudicial per a la confiança comuna» i va insistir que des de la UE «s’han ofert solucions funcionals» per reduir l’impacte del Brexit a Irlanda del Nord.

Segons la proposta del Govern, les mercaderies procedents de Gran Bretanya (Anglaterra, Escòcia i Gal·les) amb destinació exclusiva a Irlanda del Nord podran accedir per un anomenat canal verd, sense cap tipus de control fronterer. Paral·lelament, hi hauria un canal vermell per als productes que acabaran a la República d’Irlanda i, per tant, a la Unió Europea. Només aquests darrers estarien sotmesos a les normes de la UE. Dos models de regulació diferents. Un altre canvi proposat fa referència a impostos i especialment a l’IVA. La naturalesa de l’acord actual estableix que algunes de les decisions econòmiques no es poden aplicar a Irlanda del Nord, ja que estan al mercat únic. A més, permetrà a les empreses triar les normes de qualitat dels seus productes per adaptar-se a la regulació comunitària o a la britànica. Finalment, s’elimina el paper supervisor del Tribunal de Justícia de la UE, tal com demanen els euroescèptics de l’anomenat Grup d’Estudis Europeus.

Tot i que esperada, la UE va rebre la proposta unilateral del Govern britànic de reescriure el Protocol per a Irlanda del Nord, una peça clau de l’acord de retirada del Regne Unit dissenyat per evitar el retorn d’una frontera dura a l’illa i protegir el mercat únic, com un gerro d’aigua freda. Un pas que destrueix la poca confiança que quedava entre els dos blocs i que es podria traduir en els propers dies -tan aviat com demà, segons algunes fonts europees- en noves accions legals contra el Regne Unit per «protegir el mercat únic dels riscos que la violació del protocol genera per a les empreses de la UE, la salut i la seguretat dels ciutadans», així com la reactivació dels procediments d’infracció congelats el setembre del 2021 per donar marge i espai a la negociació. «Prenem nota, amb gran preocupació, de la decisió adoptada pel Govern britànic de presentar una legislació que no apliqui elements fonamentals del Protocol. L’acció unilateral és perjudicial per a la confiança mútua», va assenyalar Sefcovic.

Compartir l'article

stats