Diari de Girona

Diari de Girona

Nancy Pelosi desafia les amenaces de la Xina amb la seva visita a Taiwan

La visita de la congressista dels EUA irrita el govern de Pequín, que avisa que prendrà «mesures»

El vol de l’avió militar de la congressista Nancy Pelosi que es va enlairar de Malàisia i va aterrar a Taiwan va ser possiblement el més seguit de la història a les xarxes socials. El seu aterratge a l’aeroport de Taipei passades les 10 de la nit (hora local) va confirmar una visita sense caràcter oficial ni anunci previ però de potencial tempestuós a l’estret de Formosa.

Fonts periodístiques afirmen que la presidenta de la Cambra de Representants acudirà avui al Parlament taiwanès i es reunirà amb la presidenta, Tsai Ing-wen. Serà l’etapa més mediàtica i rellevant del seu periple asiàtic. Singapur, Malàisia, el Japó i Corea del Sud són teloners davant una illa d’una vintena de milions d’habitants, sempre a l’ombra de la Xina i menystinguda per l’ONU.

La seva escala a Taiwan, des que va ser anunciada per la premsa nord-americana, va enterbolir les relacions entre les dues potències i va estimular el debat sobre les possibles respostes de la Xina. De la retòrica es desprèn que no serà lleugera. El president xinès, Xi Jinping, va advertir al seu homòleg nord-americà, Joe Biden: «Es cremarà si juga amb foc». Des del Ministeri d’Exteriors i ambaixades xineses han arribat amenaces variades i l’Exèrcit ha aclarit que no es quedarà de braços plegats davant un afront a la sobirania nacional. La Xina ja va prohibir ahir les importacions d’un centenar de productors alimentaris taiwanesos però una sanció econòmica desmereix el desafiament.

Compartir l'article

stats