El torneig del Toro de la Vega previst per a dimarts que ve en el municipi val·lisoletà de Tordesillas es regirà per les mateixes normes dels anys anteriors, és a dir, sense mort de l'animal i sense la possibilitat que els llancers li col·loquin divises amb arpons.

El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha emès un acte aquest divendres pel qual se suspèn cautelarment l'ordre del govern autonòmic que permetia aplicar la nova normativa del torneig aprovada per l'Ajuntament el mes de gener passat.

Arran d'un recurs del Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó es pronuncia així davant la pròxima celebració d'aquest festeig el dimarts.

La nova normativa del torneig també havia estat denunciada pel Ministeri de Drets Socials davant la Fiscalia que, no obstant això, ha anunciat que no observa indicis de delicte.

En concret, l'acte d'aquest divendres pel TSJCyL accedeix a suspendre l'Ordre autonòmica del passat 5 de juliol, que donava llum verda a les noves normes del torneig, en entendre que complien amb el que s'estableix en la llei de 2016, per la qual la Junta va prohibir la mort de toros en presència de públic durant els festejos populars i tradicionals.

El TSJCyL ha donat trasllat d'aquesta resolució cautelar a la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori i a l'Ajuntament de Tordesillas perquè atenguin el que s'estableix i, si ho consideren oportú, puguin presentar un recurs de reposició en el termini de cinc dies comptats des de la seva recepció.

L'Ajuntament de Tordesillas (Valladolid) va aprovar al gener una modificació de l'Ordenança del Toro de la Vega que establia un nou torneig, amb noves regles, que no finalitzava amb la mort del toro, després que la Junta de Castella i Lleó aprovés el 2016 un decret pel qual es prohibeix donar mort en públic a caps de bestiar de lídia en festejos populars.

El nou concurs, limitat a cinquanta participants, consistia en la col·locació d'una divisa en el llom de l'animal a través d'una llança, amb un màxim de set arpons en cas que abans no hagi estat declarat un vencedor, que podria ser el mateix toro si, en el temps i espai determinat, cap participant ha estat capaç de prendre cap senyal.