Quiosc Diari de Girona

Diari de Girona

Un medicament experimental redueix un 27% l’avanç de l’Alzheimer

Seria el primer tractament que modifica el curs natural de la malaltia si es confirmen les dades

Un home amb Alzheimer munta una estructura en un centre de dia. | EFE

La farmacèutica japonesa Eisai va anunciar ahir que la fase final de l’estudi que estava fent amb un fàrmac experimental, lecanemab, per tractar l’Alzheimer ha donat resultats positius a l’hora d’alentir l’empitjorament de la malaltia: lecanemab sembla reduir fins a un 27% l’empitjorament dels símptomes de l’Alzheimer. Eisai va publicar els resultats de l’assaig clínic, la tercera i última fase de la seva anàlisi sobre aquest nou tractament per a la malaltia neurodegenerativa que ha estat investigant juntament amb la farmacèutica nord-americana Biogen.

Tots els detalls del resultat final seran presentats al novembre en un congrés a San Francisco (EUA). Si finalment es confirmen aquestes «esperançadores» dades, es tractaria del «primer medicament que modifica el curs natural de l’Alzheimer», valora el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro.

L’assaig clínic va començar el març del 2019 i hi van participar 1.795 persones del Japó, els EUA i Europa, totes amb deteriorament cognitiu (demència) lleu o Alzheimer en estadis primerencs amb anomalies de beta amiloide (un pèptid clau en el seu desenvolupament) confirmades.

Funcions cognitives

Els pacients van ser dividits en dos grups: als integrants d’un se’ls va administrar el fàrmac una vegada cada dues setmanes durant 18 mesos, mentre que a l’altre se li va donar un placebo per investigar els canvis en les seves funcions cognitives.

Després d’un any i mig, el grup tractat amb lecanemab presentava una reducció del 27% en l’empitjorament dels símptomes comparat amb el que va rebre el placebo, i ja a partir dels sis mesos «el tractament va mostrar canvis estadísticament significatius» en l’evolució cognitiva, segons els resultats de l’estudi. Una altra prova amb 111 pacients a la Xina està actualment en curs.

«Sabem des de fa temps que s’està investigant aquest fàrmac. Ara la companyia japonesa ha tret aquesta nota de premsa. Són pinzellades prometedores que hem de rebre amb prudència fins tenir els detalls al congrés del novembre», insisteix Navarro. El director de la Fundació Pasqual Maragall valora les dades com a «molt esperançadores».

«Les companyies diuen que han demostrat un alentiment del deteriorament cognitiu. Si es confirma, seria la primera vegada que hi ha un medicament que modifica el curs natural de la malaltia. Però cal esperar fins al novembre. No podem jutjar la pel·lícula pel títol», insisteix.

«Nosaltres ens prenem la informació amb un optimisme prudent», diu Navarro. En aquests moments no hi ha medicaments que curin o frenin l’Alzheimer, però se n’estan investigant al voltant de 130 i el lecanemab, si s’aprova, seria el primer a sortir.

Navarro opta per la prudència perquè recorda el que va passar l’any passat amb un altre fàrmac, l’aducanumab, que va ser el primer medicament contra l’Alzheimer aprovat als EUA en 18 anys. «Hi va haver una gran polèmica: la FDA el va aprovar contra el vot dels experts perquè la seva eficàcia era feble», recorda Navarro.

Compartir l'article

stats