Quines vitamines aporta el TEFF?

Per qui no sàpiga encara què és el teff (o tef), indicar que és un cereal d'origen etíop, que es cultiva a terres bastant àrides, i que ara s'està posant de moda a la societat occidental, pel fet que algunes famoses diuen que en són unes fanàtiques. I d'aquí que ara el seu nom estigui "sonant" a alguns medis, reboti a la població, i vagin apareixent productes elaborats amb la seva farina, quan es tracta d'un cereal mil·lenari africà.

A banda d'aquests aspectes relatius a les modes alimentàries (i a les quals no hauríem de sucumbir si no hi ha una base d'evidència científica al darrera), indicar que el teff entra dins el grup de cereals que podrien consumir les persones celíaques i les que presenten al·lèrgia al gluten, donat que no conté gluten (a més de l'arròs, el blat de moro, el mill i la melca [sorgo]), fent les mateixes preparacions culinàries que farien amb qualsevol altre cereal (sopes, cremes, salses, guisats, pa, galetes, brioixeria, etc.).

Referent al perfil nutricional de la farina de teff, s'ha observat que conté bastant fibra dietètica (prop de 8 g/100 g). La presència d'aquesta fibra fa que el seu índex glucèmic (resposta dels nivells de glucosa en sang unes hores després del seu consum) sigui moderat. Aquest aspecte nutricional és interessant per a persones diabètiques i per esportistes especialment.

En contingut vitamínic, destaca bàsicament el de vitamina C.

Per altra banda, és bastant ric en minerals com el calci, ferro, magnesi, potassi i manganès.

Relatiu al seu contingut proteic, dir que és més elevat que el de d'altres cereals, i amb la peculiaritat que conté els 8 aminoàcids essencials (no és deficitari en lisina).

Finalment indicar que la seva presència a la nostra dieta es podria entendre des del punt de vista de desitjar incrementar la varietat d'aliments que se sol consumir de forma habitual. Els aspectes nutricionals propis del teff (segons el que he indicat), tot i que són en alguns aspectes millors als d'altres cereals més habituals a la dieta occidental, no li donen un caràcter d'aliment essencial, ni menys de "superaliment" (que no existeixen). El per què?

l'aportació diària suficient de fibra dietètica (entre els 25 i 35 grams) s'ha d'entendre com la continguda a tots els aliments d'origen vegetal que s'està consumint al llarg del dia: fruita, verdures/hortalisses, fruits de closca, llavors oleaginoses, cereals, llegums, tubercles. Incorporar el teff, substituint amb ell altres cereals (en format integral), no suposarà un increment substancial de la ingesta de fibra diària.

les principals fonts dietètiques de ferro i calci (amb major biodisponibilitat) són els aliments d'origen animal (carns, peix i productes de la pesca, i la llet i els seus derivats, respectivament) i no els cereals.

les principals fonts de vitamina C, potassi i magnesi són les verdures/hortalisses i la fruita, i no els cereals.

les proteïnes considerades d'elevat valor biològic (amb un perfil d'aminoàcids més idoni per nosaltres) són les d'origen animal. En tot cas, en pautes d'alimentació veganes, el consum de teff pot ajudar a millorar la qualitat de la ingesta proteica.