He contractat un arqueòleg, assessorat per la Generalitat, i no m´ha volgut fer factura la no ser autònom. On em puc queixar?

01-03-2019Meneame

Vaig necessitar els serveis d'un arqueòleg i Cultura de la Generalitat em va donar un llistat d'autònoms i empreses. Després de trobar que algunes empreses no eren SL vaig triar un autònom. La sorpresa va ser que la Generalitat va donar el permís a l'arqueòleg que havia contractat i acabada la feina no va voler fer factura perquè no estava d'alta com a autònom. Consulta: una administració pot donar un llistat d'empreses i autònoms sense comprovar que estiguin donats d'alta? On he de presentar una queixa perquè l'arqueòleg que vaig contractar no va voler fer factura perquè no era autònom? Quan vaig insistir em va dir que faria la factura a nom d'un altre, però no a nom seu perquè tenia una altra feina. L'administració pot donar autoritzacions sense fer totes les comprovacions legals o laborals?
 

Desconeixem, en el cas concret que ens explica, els tipus d'autorització o de permís que han de tenir aquests tipus de professionals, si és que ho han de tenir, i quin és l'àmbit d'actuació d'aquests, així com els requisits que implica l'esmentada autorització o permís.

Ara bé, independentment de l'explicat al paràgraf anterior, qualsevol professional o empresa que realitza una feina que després cobra, lògicament ha de complir amb totes les obligacions fiscals i laborals que es deriven d'això. Si l'incompliment és a l'àmbit de les obligacions fiscals, haurà de presentar una denúncia a l'Agència Tributària i si és a l'àmbit laboral, l'organisme competent és la Inspecció de Treball.

Luis MORENO PRAT
Advocat
PRAT SÀBAT ADVOCATS
www.pratsabat.com