L'escriptor, historiador i gastrònom Jaume Fàbrega i el xef Enric Herce han escrit a quatre mans un llibre de viatges per la gastronomia de la Mediterrània, un manual d'ús de receptes, experiències i amb molta informació útil sobre dos grans entesos de les «cuines mediterrànies».

El cuiner del restaurant Aurum del Sallés Hotel & Spa Cala del Pi de Platja d'Aro proposa una quarantena de receptes agrupades en set «viatges» pels diferents països de la zona mediterrània. Fàbrega explica els trets típics d'aquesta cuina, amb poca matèria prima però molt imaginativa, i ho enriqueix amb experiències viscudes en carn pròpia en diferents països on viatjà per obtenir informació.

En la presentació del llibre que va tenir lloc a la Llibreria Geli de Girona, i en declaracions recollides per aquest diari, Fàbrega alertava que cal distingir entre cuina (o cuines) mediterrània i dieta mediterrània: «La dieta mediterrània és un invent comercial que fins i tot tenen registrada com a marca algunes multinacionals de l'alimentació. Es tracta d'un mite biomèdic que no té res a veure amb la cuina i que de fet suposa una autèntica perversió de la cuina», va indicar.

L'escriptor va concretar que ell és partidari de parlar de «cuines mediterrànies», ja que «cadascuna té un model diferent, i, de fet, si mires a Catalunya també hi ha cuines diferents» que tenen ingredients similars.

En aquesta línia, Enric Herce afegia que «bona part dels productes que s'utilitzen són els mateixos a tota la Mediterrània, el que canvia és la interpretació que fan els cuiners o les cuineres d'aquests productes, i aquí hi influeixen aspectes com la religió o les maneres de fer. En tot cas, productes i tècniques són similars». A més, Fàbrega va remarcar que «a part de l'art de la cuina, la gran aportació mediterrània, dins el que anomenem la comensalitat, és la virtut de la convivialitat, que porta aparellada la de l'hospitalitat i els seus ritus. Menjar no solament és una necessitat; és també un ritu sagrat, que exigeix uns temps, uns codis, i, els dies de festa, naturalment, la sobretaula». Jaume Fàbrega, col·laborador de Diari de Girona, ha publicat més de 70 llibres, dels quals destaquen quatre enciclopèdies de gran format. Enric Herce és xef hereu d'una nissaga de cuiners a qui se li han conedit nombrosos premis.