L'escriptor Miquel Fañanàs ha recuperat juntament amb la il·lustradora i mestra d'escola a Taialà Laia Berloso la gàrgola de la bruixa de la Catedral de Girona que ja va inspirar la seva novela La bruixa de pedra (2012), aquest cop en un registre infantil que ja havia explorat a la col·lecció Vaixell de Vapor de l'editorial Cruïlla amb llibres com La pedra màgica (1995)o On és el tigre? (1995).

La bruixa amiga, una gàrgola gòtica penjada a les altures de la Catedral de Girona, cobra vida per convertir-se en una bruixa amiga i salvar uns nois perduts a la vall de Sant Daniel. La protagonista és una nena de 10 anys que es diu Gemma, inspirada en la neta de Fañanàs, i a qui dedica el conte. Des de la les altures, la nena observa cada nit la bruixa de la Catedral.

En declaracions a aquest mitjà, l'escriptor va explicar que «aquesta novel·la infantil és com una fillola d'aquella novel·la que l'any 2012 em va permetre guanyar el Premi Néstor Luján de novel·la històrica».

Justament aquest relat es presenta com una pota més de la seva obra anterior La bruixa de Pedra, ja que hi apareixen personatges com Guisla Recasens, una dona convertida en gàrgola per haver tirat pedres als capellans, l'inquisidor Nicolau Eimeric o el mateix autor.

El gironí Miquel Fañanàs ha publicat més d'una vintena de novel·les i narracions, i també ha escrit diverses obres de gènere infantil i juvenil, a més de ser col·laborador en diversos mitjans.