Exercir el paper d'avi incrementa el benestar, el sentiment d'utilitat i disminueix la sensació de soledat. «La figura de l'avi és fonamental per al desenvolupament personal dels nets perquè exerceixen de guia i ajuda en la paternitat i perquè sovint són model de rol per als futurs pares, des de les primeres tasques de cura del nadó, fins a les pautes de criança o el manteniment dels límits en l'adolescència», segons la vicepresidenta de Gerontologia de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), Sacramento Pinazo-Hernandis.

A més, amb la cura dels nets els avis i les àvies també gaudeixen del seu paper, tenen més ­proximitat amb els nets, els fan feliços, gaudeixen en veure que els seus nets es diverteixen amb ells i, per tant, aquesta tasca dona sentit a les seves vides en molts aspectes.

Tot i això, el president de la SEGG, José Antonio López Trigo, va avisar que tenir cura dels nets no ha de ser mai una obligació. «Encara que en la major part dels casos aquesta activitat es fa de forma voluntària i amb grat, també és veritat que, en alguns casos, les àvies i avis tenen la sensació de realitzar una jornada laboral a temps complet i se senten forçats a unes càrregues de cures i educació».