Més d'una tercera part dels avis i àvies no decideixen ells quan tenen cura dels nets. Així, el 31% explica que són els fills qui ho decideixen; en el 4% dels casos són els gendres o les joves; en el 2%, la parella d'aquests avis i àvies i en l'1%, els nets. Només el 12% decideixen ells quan tenen cura dels nets i el 47%, ho pacten amb els fills i filles.

Aquest són els resultats de l'estudi La figura dels avis i àvies esclaus a Catalunya, elaborat per l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA). El 49% de les persones enquestades va reconèixer que existeix la figura dels «avis esclaus». Són aquells que no han sabut o no han pogut posar límits o negar-se a la cura dels nets i que això «els genera situacions d'estrès o problemes de salut no ben gestionats», assenyala la sociòloga i responsable de projectes de SIENA, Sònia Díaz.

El 48,6% de les persones enquestades en l'estudi creu que la figura dels «avis esclaus» existeix perquè no poden escollir cuidar els nets o perquè no tenen temps per fer el que els agradaria. En canvi, el 38,3% nega que existeixi aquesta figura, ja que als avis i àvies, els toca ajudar els fills (així ho pensen el 7,9%) o bé perquè cuidar dels néts és un regal (30,3%). En l'estudi, elaborat per SIENA amb el suport de Mémora, a través de la seva fundació, han participat 750 persones majors de 60 anys de Catalunya, el 86% de les quals tenen néts.

Ara bé, només el 3,36% dels avis que tenen cura dels néts es reconeix en aquesta figura. Els responsables de l'estudi han atribuït aquest baix percentatge al doble factor de reconèixer una realitat però no veure-s'hi identificat i a la «duresa» del concepte «avis esclaus», però aquest és el que més apareix en les recerques, segons el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora i infermer especialista en infermeria geriàtrica, Josep París.

El 73,3% de persones que són avis i àvies afirmen que cuiden dels seus nets. El motiu principal per tenir-ne cura és per ajudar els fills que treballen, amb un 59,38%. Un 38,7% d'avis cuidadors es fan càrrecs dels nets alguns dies a la setmana i un 23,5% en té cura cada dia. Les principals tasques desenvolupades pels avis i àvies són portar els nets a l'escola i/o recollir-los, amb un 26,9%, i donar-los el dinar i/o el sopar, amb un 23,91%.

En els darrers deu anys, la crisi econòmica ha obligat moltes famílies a demanar el suport dels avis i les àvies per mantenir les feines i estalviar en la despesa d'escoles bressol i activitats extraescolars. Els responsables de l'estudi han recomanat als avis i àvies que no deixin de tenir cura d'ells mateixos, perquè també és «una manera d'allargar el temps que estaran amb els nets».