Des de sempre, les illes ens han fascinat. La solitud i el misteri que comporten són altres tantes promeses d´una vida reconciliada amb el que inclou de contradictori, en una harmonia per fi recuperada. Un viatja i desembarca al port d´una illa per conèixer-la, però també i sobretot per reconèixer-se, per ser un mateix, per trobar de nou aquesta part perduda, la innocència i la llibertat. Potser per això sempre he pensat que les illes no són només llocs d´estiueig, microcosmos folklòrics i divertits, sinó territoris en què és possible, més que en altres parts, reconquistar una vida en la qual el temps es mesura en la quotidianitat i en l´etern.

Els que han freqüentat les illes del Pacífic saben a què em refereixo. Són illes apassionants perquè conserven una cara que només a elles pertany i no tracten en absolut d´imitar les terres que l´envolten, més aviat al contrari. Quan aterro a Tonga -l´aeroport internacional està a Nuki Alofa, la capital de l´arxipèlag de Tongatapu- aquesta és, precisament, la meva primera sensació.

Però situem-nos bé en el mapa. Tonga és un regne format per diversos arxipèlags (connectats entre si per línies de ferris): Tongatapu, Ha´apai, Vava´u i les Niuas, escampades entre Nova Zelanda i Austràlia. Platges de sorra blanca, plantacions de vainilla, esculls de coral, boscos primaris, llacs, volcans... De la bellesa natural de Tonga, creguin-me, no hi ha cap dubte. Alguns venen aquí a sentir el ritme de la seva aventura, ja sigui vacances al sol i sorra, natació amb balenes geperudes, senderisme al bosc o simplement a estirar-sense més a la platja.

Però és que a més té una cosa molt bona Tonga: el seu desconeixement. Qui coneix Tonga? Probablement molt pocs. Efectivament, quan un té la intenció de ¬desplaçar-se a aquest racó del planeta sempre ens venen imatges idíl·liques de Fiji, de Tahití ... Imatges que han fet famosa l´estampa de la Polinèsia. Però, de Tonga? Probablement ningú. Aquest escàs reconeixement per part de la indústria turística ha estat per aquest arxipèlag molt positiu perquè seus els seus habitants conserven gairebé ¬intactes els seus valors, tradicions i cultura.

4 imprescindibles de Tonga

1. Observació de balenes. Tonga és un important lloc de cria per a les balenes geperudes. En tot l´arxipèlag hi ha empreses dedicades a la seva observació. Es permet nedar amb elles.

2. Senderisme a EUA. Practicar el senderisme a la selva tropical del Parc Nacional EUA. Moltes aus increïbles es creuen en el nostre camí.

3. Caiac marí. És una bona fórmula per conèixer i descobrir racons secrets de Vava´u i Ha´apai.

4. Submarinisme. En aquest país de les meravelles subaquàtiques abunden les restes, talussos i coves que serveixen de domicili a milers de peixos sorprenents. Una zona de "cinema" està a l´illa d´EUA, a la cova de la Catedral.