La selecció espanyola de bàsquet es va classificar per a la final del campionat d'Europa de bàsquet al derrotar a la de Grècia per 82-64, fregant la perfecció en el joc, el que li permet somiar amb la medalla d'or.

Espanya sembla tenir-li menjada la moral a Grècia i així ho testifiquen els últims enfrontaments en la final del Mundial de Japó 2006 (70-47 per a Espanya) o en l'Europeu de fa dos anys a Espanya (76-58 en la segona fase i 82-77 en semifinals).

I no per això deixa de ser Grècia un contrincant més que respectable, doncs és un equip aguerrit, fort, tècnic i més que capacitat per a donar guerra a qualsevol.

Espanya va començar dominant per 4-0 i Navarro va ficar el primer triple que va llançar. Però Grècia també va voler ensenyar les seves virtuts i entre elles està una gran velocitat de passada, que la defensa espanyola no sempre va aconseguir neutralitzar.

La igualtat es va instal•lar en el marcador fins que als vuit minuts l'equip nacional va obrir la primera bretxa considerable en el marcador, amb 21-16 mancant 1.40 minuts per a la conclusió del primer quart.

La zona defensiva grega no era massa problema per a Espanya que, a més, recuperava balons en defensa i culminava contraatacs que van fer molt dany. Amb 26-21 va acabar el primer quart. No va haver massa variacions tàctiques en el segon quart, tret que els grecs van abandonar la zona per a defensar a l'home, tenint en compte el seu escàs resultat. L'equip nacional ràpidament es va instal•lar en els deu punts d'avantatge, que van arribar a un màxim de tretze en un parell d'ocasions, 34-21 i 37-24 .

Però Grècia no va baixar el pistó. Spanoulis, el veritable motor grec va aguantar en pista fins al minut setze, mentre que Scariolo havia donat entrada a Caps en els primers deu minuts per a esbravar al gran base dels grecs.

A tot això, la batalla seguia en tot el seu fragor, sobretot sota els cercles. Fruit d'aquestes refregues van ser dos tècniques a la banqueta espanyola i al pívot Bourousis, per treure un colze fora de temps, per recriminar-se'l el banc i per contestar el jugador grec.

Al descans, 49-40, nou punts d'avantatge i la sensació que encara hauria molt que batallar per a aconseguir la victòria.

La tàctica a seguir va ser la mateixa, és a dir, respondre a ferro amb ferro, espasa amb espasa, defensar a mort i moure el baló fins a trobar el tir adequat.

Amb aquesta estratègia, la superior qualitat tècnica dels espanyols havia d'aflorar en un o altre moment. Als 4.38 minuts de joc, 58-42. Grècia no va baixar els braços, però la seva resistència va ser perdent força, davant una selecció espanyola que va seguir treballant i que va acabar la tercera cambra amb tretze punts d'avantatge, 64-51.

20 punts dalt

Al minut i mig de l'últim quart, Espanya va aconseguuir la vintena de punts de renda, 71-51. Grècia va llançar la tovallola, a l'acceptar un parcial de 9-0 en els primers quatre minuts de l'últim període. La selecció va preferir guardar forces per a la final -Pau Gasol ni tan sols va sortir en aquesta cambra.

82 - Espanya (26+23+15+18): Rubio (5), Navarro (8), Rudy (14), Garbajosa (2) i Pau Gasol (18) -equip inicial-, Cabezas (8), Reyes (3), Mumbrú (9), Marc Gasol (6), Llull (9) i Claver (0).

64 - Grècia (21+19+11+13): Bourousis (11), Zisis (6), Spanoulis (7), Fotsis (8) i Perperoglou (2) -equip inicial-, Schortsanitis (5), Printezis (7), Kalampokis (0), Calathes (10), Glyniadakis (4), Kaimakoglou (0) i Koufos (4).

Àrbitres: Guerrino Cerebuch (ITA), Ilija Belosevic (SRB) i Robert Lottermoser (ALE). El grec Georgios Printezis va ser eliminat per cinc personals.

Incidències: Partit de semifinal del campionat d'Europa de bàsquet, disputat en el pavelló Spodek de Katowice (Polònia) davant 8.000 espectadors. El secretari d'Estat per a l'esport, Jaime Lissavetzky, va presenciar el partit.