Espanya torna al màgic Maracanà per encarar una autèntica final davant Xile a les primeres de canvi, amb la seva vida en el Mundial 2014 en joc. La selecció necessita treure l'orgull dels campions del món i vèncer per no fer les maletes després de la repassada a la qual el va sotmetre Holanda. Un duel en el qual s'ho juga tot a una carta. El va viure davant el mateix rival fa quatre anys, en el tortuós inici del camí a la glòria a Sud-àfrica. Aquella cita davant Xile a Pretòria, representa un dels records de més tensió d'uns futbolistes espanyols que van passar de tocar el cel a veure de prop la rampa que encamina la marxa accelerada a l'infern.

El futbol no viu del passat i Espanya, rival a batre, es troba amb equips que la tenen més que estudiat. Ho va demostrar Holanda, que li va assestar la segona golejada més dolorosa de la seva història en un Mundial (1-5), la derrota més humiliant de l'era Del Bosquei que el deixa al límit de l'abisme. Obligat a vèncer els dos partits que li resten i fer-ho recuperant la seva cara més golejadora.

En el duel de les dues Rojas, Espanya necessita guanyar i fer-ho amb gols. Per a això Del Bosque retocarà la seva idea inicial. Insistint que els seus canvis no han de deixar jugadors assenyalats, conscient que els que enviï a la banqueta seran els grans culpables del pèssim inici de Mundial. Piqué, Xavi i Silva es perfilen com els sacrificats. No asseurà Casillas. Més que mai necessita el retorn del porter en un moment en el qual el capità sembla haver perdut el seu àngel. Del seu error a la final de Lliga de Campions i les llàgrimes de la segona meitat de la pròrroga va passar al seu pitjor partit com a internacional enfront d'Holanda. Errors colossals que ha de deixar en l'oblit després d'exercir de capità, fer un pas endavant i assumir al vestidor que és el primer culpable. Sense Valdés, baixa en el Mundial per lesió, no hi ha debat a la porteria. En defensa Del Bosque podria introduir dues novetats. Sembla clara la permuta al centre. El moment de Piqué va quedar demostrat que no és el millor i encara que el salmantí mai ha assegut el català, sempre hi ha una primera vegada i Javi Martínez es perfila titular. Hi ha opcions per a Juanfran per Azpilicueta en el lateral dret.

Espanya té un estil amb el qual ha assolit l'èxit i Del Bosque no el canviarà però hi introduirà retocs. El toc ha de ser augmentar la velocitat i la verticalitat. Provoca el descans de Xavi i l'entrada de Cesc, jugador perfecte per a un partit d'anada i tornada davant la sempre batalladora Xile que atacarà amb velocitat. És la que posa Pedro Rodríguez, el jugador en millor forma que també serà novetat en un atac en el qual pot mantenir-se Diego Costa com a referència ofensiva.

Xile ha preparat a consciència el duel contra Espanya amb l'empenta anímica del triomf en el debut davant Austràlia (3-1), on l'equip de Sampaoli va alternar passatges de bon futbol amb trams espessos. En els últims dies ha guanyat pes la possibilitat que Sampaoli faci una variació tàctica inusual. Silva, d'Osasuna, pot entrar a l'onze titular per apuntalar el centre d'una defensa de tres homes, cobrint l'esquena de Medel i Jara, com a lliure, demarcació poc visible al futbol modern.