En els més de deu anys que fa que és al capdamunt del futbol mundial, l'argentí Leo Messi ha compartit davantera amb colossos de la mida de Ronaldinho, Samuel Eto'o, Thierry Henry, David Villa i Zlatan Ibrahimovic, atacants de categoria contrastada amb els quals mai ha connectat com quan aquest curs ha coincidit amb l'uruguaià Luis Suárez i el brasiler Neymar.

Onze de gener del 2015. Últims minuts del partit entre el Barcelona i l'Atlètic de Madrid al Camp Nou. Messi anota el tercer gol i sentencia el rival. En la cursa per celebrar-lo, comparteix la seva alegria al costat de Luis Suárez i Neymar, autors dels altres dos gols blaugrana. La imatge dels tres jugadors fosos en una abraçada és la millor fotografia per il·lustrar en què s'ha convertit el Barcelona de Luis Enrique: un equip directe, vertical, efectiu i rendit a l'efectivitat dels seus tres davanters.

Els gols dels tres tenors han estat decisius al llarg de la temporada perquè el Barcelona alcés ahir al Vicente Calderón el vint-i-tresè títol de Lliga de la seva història.

L'argentí, el brasiler i l'uruguaià han anotat 79 dels 108 gols que el seu equip ha aconseguit al llarg del campionat, convertint-se així en el trident més golejador i decisiu de la història del club blaugrana, superant els 72 que en la Lliga 2008-09 van aconseguir el mateix Leo Messi, Samuel Eto'o i Thierry Henry. També han superat les xifres de Cristiano Ronaldo, Karim Benzema i Gareth Bale, que en el campionat de Lliga s'han quedat en 73 gols.

El de Rosario segueix sent el rei de les àrees, però ja no està sol. En la temporada en què ha superat la llegenda de l'Athletic Club de Bilbao Telmo Zarra com a màxim golejador de la història de la Lliga, el quatre vegades Pilota d'Or ha sumat 41 gols en la competició domèstica, lluny dels 50 que va signar en la Lliga (2011-12). No obstant això, Messi ha crescut com a assistent. Enganxat a la dreta però amb llibertat de moviments, ha deixat la posició de fals nou per tornar als seus orígens -Frank Rijkaard el va fer debutar a la banda- i ha signat 17 assistències. El Leo més mitjapunta dels últims anys ha trobat en la figura del nou de tota la vida, encarnada per Luis Suárez, una línia de passada més a la punta d'atac, així com un element indispensable per fixar les defenses rivals. En la seva primera temporada de blaugrana, Suárez ha sumat 16 gols a la Lliga, molt lluny dels 31 que amb la samarreta del Liverpool li van permetre ser Bota d'Or. El seu rol en el Barcelona és un altre. Conscient que el compàs golejador el marca Messi, l'uruguaià ha deixat en un segon pla la seva exuberància realitzadora per aportar altres variables.

Luis inicia la pressió avançada, recorre metres i metres darrere de la pilota, traça desmarcades invisibles per oferir espais als seus companys i també assisteix. En aquesta Lliga ha servit fins a nou gols als seus companys.

La quadratura del cercle la completa Neymar. Després d'una primera temporada una mica irregular, el brasiler ha esborrat l'etiqueta d'estrella en potència per convertir-se, al seu 23 anys, en un davanter capaç de marcar diferències. L'onze blaugrana ha disputat un total de 32 partits a la Lliga, amb un balanç de 22 gols i sis assistències, fent un pas endavant i fent callar les veus que l'acusaven d'abusar amb regats i filigranes. Si Messi és el rei, Neymar és el príncep. A les dues estrelles se'ls ha sumat un escuder de luxe com Luis Suárez. Tots tres donen forma a un Barcelona que cada vegada necessita menys els seus centrecampistes per lligar de mans els rivals d'una Lliga governada per un trident de solistes que han compost una simfonia golejadora gairebé perfecta.