Segueix-nos a les xarxes socials:

Carl Nassib primer jugador en actiu de la NFL en declarar-se homosexual

Carl Nassib primer jugador en actiu de la NFL en declarar-se homosexualUSA TODAY SPORTS

L'ala defensiva de Las Vegas Raiders, Carl Nassib, es va convertir aquest dilluns en el primer jugador actiu de la Lliga Nacional (NFL) que es declara públicament homosexual.

L'anunci de Nassib va ser fet en un post d'Instagram en el qual va explicar que es troba en la seva residència de Pennsilvània i volia dedicar "un moment" per a donar a conèixer la seva condició d'homosexual perquè és quan se sent còmode per a fer-ho.

Després d'admetre que portava ja temps meditant la decisió ara tenia tota la seguretat per a fer-ho perquè es troba envoltat de la millor família, amics i la professió que sempre va desitjar tenir i demanar.

Nassib també va expressar que es considera una persona reservada i que sota cap circumstància tractava de cridar l'atenció sinó que es tractava de "responsabilitat" amb les seves creences i la importància que té la representació i la visibilitat.

"De fet, espero que algun dia, vídeos com aquest i tot el procés de presentació no sigui necessari", va argumentar Nassib, de 28 anys. "Però fins llavors, posaré tot el meu esforç per a conrear una cultura que accepti, sigui compassiva i començaré amb la donació de 100.000 dòlars al Projecte Trevor".

El Projecte Trevor brinda serveis d'intervenció en crisi i prevenció del suïcidi a la comunitat LGBTQ.

"Són una organització increïble, són el servei de prevenció de suïcidis número u per als joves LGBTQ als Estats Units", va dir Nassib. "I realment estan fent coses increïbles. Em sento emocionat de ser part d'això, ajudar en tot el que pugui i en el futur de l'obra que realitza".

La reacció a l'anunci de Nassib va ser immediata en tota l'NFL i el món esportiu en general.

En un comunicat, el comissionat de la NFL, Roger Goodell, va dir que la lliga "està orgullosa de Carl per compartir amb valentia la seva veritat avui".

Mentre que l'amo dels Raiders, Mark Davis i l'entrenador en cap de l'equip, també, a través de diversos comunicats, van destacar la gran persona i professional que era Nassib i la grandesa que havia adquirit amb la seva acció.

De Fashanu a Nassib, l'homosexualitat deixa de ser tabú en l'esport

La declaració pública de Carl Nassib, sobre la seva homosexualitat se suma al difícil pas donat per altres destacats esportistes professionals en el món en les últimes dècades.

Cada 19 de febrer es commemora el Dia Internacional Contra l'Homofòbia en l'Esport, en honor a Justin Fashanu, el primer futbolista a donar a conèixer públicament la seva homosexualitat. La celebració d'aquest dia coincideix amb la data del naixement de Fashnau (1961-1998), que es va declarar públicament homosexual el 1990 i es va suïcidar als 37 anys per les pressions del seu entorn més pròxim i per la intolerància de la societat anglesa.

Un mes abans de suïcidar-se, va ser acusat d'abusar sexualment d'un jove de 17 anys a Maryland (EUA), on s'havia traslladat per a ser entrenador.

Divuit anys després de Fashanu, el 2008, ho revelava l'exfutbolista i entrenador francès Olivier Rouyer.

Gareth Thomas, jugador de rugbi i capità de la selecció de Gal·les, el 2009, va revelar públicament la seva orientació sexual, que portava ocultant des dels 16 anys per por del rebuig.

Orlando Cruz, boxador porto-riqueny, ho va fer públic l'agost de 2012 i, un any després, va penjar un vídeo en Facebook demanant matrimoni a la seva parella.

El primer esportista professional estatunidenc a expressar públicament que era homosexual va ser l'exjugador de bàsquet de l'NBA, Jason Collins, l'abril del 2013, any en què va jugar amb els Wizards de Washington.

Així mateix, Thomas Hitzlsperger, futbolista alemany internacional amb la selecció del seu país, va manifestar públicament que era homosexual el gener de 2014 després de la seva retirada del futbol. Aquest any ho va declarar també el nedador australià Ian Thorpe, guanyador de cinc medalles d'or olímpiques.

El 2015, Keegan Hirst va ser el primer professional de la Lliga de Rugbi a declarar-se homosexual de manera pública.

El 2018, el migcampista Collin Martin, del Minnesota United, va afirmar ser "obertament homosexual" en el seu compte de Twitter. També aquest any el va anunciar l'esquiador olímpic Gus Kenworthy, medalla de plata en els olímpics d'hivern de Sotxi-2014, i el primer golfista, Todd Fujikawa.

Per part seva, Sebastián Vega, de 31 anys, es va convertir el 2020 en el primer jugador de la Lliga Nacional de bàsquet de l'Argentina a fer pública la seva homosexualitat, a través de les seves xarxes socials.

Quant a dones esportistes professionals, el cas més recordat és el de la tenista txeca Martina Navratilova el 1981, que va revelar que era homosexual després de rebre la nacionalitat estatunidenca.

En aquest mateix any, 1981, va anunciar la seva homosexualitat la californiana Billie Jean Moffitt King, considerada com una de les tenistes més importants del món i activista per la defensa de la igualtat sexual.

La tenista francesa Amelie Mauresmo va declarar la seva orientació homosexual el 1999. El 2010, la tennista porto-riquenya Gigi Fernández també ho va fer públic.

La capitana de la selecció de futbol d'Anglaterra, Casey Stoney, va revelar el 2014 a la BBC que mantenia una "relació amorosa" amb una dona. Ho va fer animada per la "reacció positiva" que va tenir la mateixa confessió de l'atleta britànic Tom Daley.

D'igual forma, el 2014, la jugadora de golf Rosie Jones va anunciar que era homosexual, alguna cosa que també va anunciar dos anys abans, el 2012, la jugadora de futbol Megan Anne Rapinoe, campiona de la Copa Mundial Femenina de la FIFA el 1991, 1999, 2015 i 2019.

Diversos esportistes a Espanya

Diversos esportistes espanyols han reconegut la seva homosexualitat, com el 2016 el waterpolista madrileny Víctor Gutiérrez, que des de llavors és un actiu defensor dels drets del col·lectiu LGTBI en l'esport.

Altres personalitats han estat Gemma Hassen-Bey (esgrima), Izaro Antxia (futbol sala), Vanesa Caballero (boxa), Laura del Río (futbol), Kike Sarasola (equitació) i Jesús Tomillero (futbol), a més de José Rojas (ciclista) o José Bono Jr. (genet)

El patinador olímpic Javier Raya va publicar el 2018 una foto a Instagram besant a la seva parella i va declarar que aquest gest ajudarà a altres professionals de l'esport gais.

Carlos Peralta, nedador espanyol, plusmarquista nacional en 200 metres papallona i atleta olímpic a Rio de Janeiro, va parlar de la seva homosexualitat públicament el 2018. Mapi León, jugadora del Barça i de la selecció espanyola de futbol, va fer pública la seva orientació sexual també l'estiu de 2018.

Prem per veure més contingut per a tu